Топография, анатомо-функциональные особенности слуховой трубы и ее роль в развитии патологии среднего и внутреннего уха - Шукурян, М. А.; Петросян, П. К.; Тадевосян, Г. И.; Лусинян, Н. А.; Арутюнян, A. Г.; Саргсян, Г. В.; Ханданян, Г. Л.; Петросянц, Г. И.; Асланян, А. Р.; Шукурян, А. К. (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Ներկայումս հայտնի է, որ միջին ականջի պաթոլոգիայի առաջացման դրդող պատճառը լսողական փողի դիսֆունկցիան է՝ առաջացնելով թմբկախորշի աերացիայի և էքսուդատի արտահոսքի խանգարում և նպաստելով միջին ականջում մի շարք պաթոլոգիկ փոփոխությունների զարգացմանը։ Հիմնական` օդափոխիչ ֆունկցիայի շնորհիվ կառավարվում է միջին ականջի ճնշումը, իսկ պաշտպանական ֆունկցիայի շնորհիվ այն թմբկախոռոչը պաշտպանում է քիթըմպանից անցնող մանրէներից։ Լսողական փողի բացումը կատարվում է կլման ակտի ժամանակ՝ հիմնականում փափուկ քիմքը լարող մկանի շնորհիվ, արթուն ժամանակ՝ յուրաքանչյուր րոպեն մեկ, քնած ժամանակ՝ 5 րոպեն մեկ, իսկ ծամելու ընթացքում՝ 5 վայրկյանը մեկ։ Լսողական փողի դիսֆունկցիային նպաստում են ադենոիդները, ստորին խեցիների հետին ծայրի հիպերտրոֆիան, ինչպես նաև փողի անատոմիական կամ մեխանիկական նեղացումները։ It is well established that middle ear pathologies are often caused by dysfunction of the auditory tube. This dysfunction disrupts the aeration of the tympanic cavity and impedes the outflow of exudate, thereby contributing to the development of various pathological changes in the middle ear. The ventilation function is crucial for regulating middle ear pressure, while the protective function safeguards the tympanic cavity from bacteria originating in the nasopharynx. The opening of the auditory tube is primarily facilitated by the tensor veli palatini muscle during swallowing. This process occurs approximately every 1 minute when awake, every 5 minutes during sleep, and every 5 seconds while chewing. Factors such as adenoid vegetation, hypertrophy of the posterior end of the inferior concha, and anatomical or mechanical narrowing of the auditory tube contribute to its dysfunction.
Keywords: Анатомия