Խորհրդային տնտեսագիտական մտքի ճեղքվածքները - Սարինյան, Ռոբերտ Ներսեսի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Խորհրդային երկրի պատմության 20-ական թվականները դեռևս «գրականության ազատության» ժամանակաշրջանն էր, չկային արգելված հեղինակներ, հասարակական միտքն ազատ հնարավորություն ուներ շփվելու արևմտյան տնտեսագիտական մտքի ձեռքբերումներին: Ի հայտ եկան աշխատու-թյուններ, որոնք տնտեսագիտական միտքը դիմորոշեցին դեպի գիտական նորությունները: Սակայն, կարճ ժամանակ անց «Սովետական Ռուսաստանում սկսվում է տնտեսական գիտության անկումը»: Տնտեսագիտական միտքը կծկվում է, իր մեթոդաբանությամբ ենթակա մարքսիստական դոկտրինայի միագիծ ուղղվածությանը, հետազոտության առարկա դարձնելով հարցեր, կատեգորիաներ, երևույթներ՝ որոնցից արևմտյան միտքն արդեն հրաժարվել էր կամ համարում էր լուծված: Տնտեսագիտական միտքը անտեսում էր երևույթների վերլուծության այլ մեթոդների հետազոտական փորձը: Տնտեսական կատեգորիաները նույն բառապաշարի ու ձևակերպումների շրջանակներում «թվաբանական ճշտությամբ» տասնամյակներ շարունակ վերարտադրվում էր հասարակագիտական գրականության մեջ: 20-е годы в истории советской страны все еще были эрой «литературной свободы», в которой не было запрещенных авторов, общественная мысль имела возможность свободно общаться с прорывами западной экономической мысли. Появились труды, направившие экономическую мысль на к научным новшествам. Однако, спустя некоторое время, в «Советской России начинается падение экономической науки». Экономическая мысль сжимается отрешившись от анализа исследовательского опыта других методов. Единственным направлением стала марксистская доктрина. Предметом исследований стали вопросы, категории, от которых западная мысль уже отказалась или считала решенными. Экономические категории в пределах одной и тех-же формулировок с «арифметической точностью» десятки лет воспроизводились в обществоведческой литературе. The 20s of Soviet history were still the period of "freedom of literature" when no banned authors were, and the public mind had the opportunity to freely communicate the achievements of Western economic thought. There were works that turned economic thought towards scientific news. However, after a short time, "the decline of economic science in Soviet Russia begins". The economic thought shrinked, subject to the unilinear direction of the Marxist doctrine by its methodology, making the questions, categories, and phenomena the object of research, which Western thought had already abandoned or considered resolved. Economic thought ignored the research experience of other methods of analyzing phenomena. Economic categories were reproduced in social science literature for decades with "arithmetical accuracy" within the framework of the same vocabulary and formulations.
Keywords: Տնտեսագիտական մտքի պատմություն