Միգրացիոն հոսքերը թվային փոխակերպումների համատեքստում - Պողոսյան, Շողեր Պյոտրի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Ընդհանուր առմամբ միգրացիան բնակչության տարածական տեղաշարժն է։ Վերջին տարիներին ի հայտ են եկել միգրացիոն գործընթացների դրսևորման բազմաթիվ նոր ձևեր, որոնք առաջանում են միգրացիայի ավանդական ձևերի միահյուսման արդյունքում։ Միաժամանակ, նոր ձևերի հետ մեկտեղ շարունակում են գոյություն ունենալ հները։ Թվային փոխակերպումները որպես տեղեկատվական դարաշրջանի արտահայտություն բնութագրվում են սոցիալական ցանցերում միգրանտների զանգվածային ներկայացվածությամբ, նրանց տեղեկատվական ինքնաներկայացմամբ և ինքնաիրացմամբ, ինչպես նաև անդրսահմանային տեղեկատվական տա-րածքներում միգրանտների սոցիալական հարմարվողականության նոր ձևերի մշակմամբ: Միգրացիան՝ որպես ձևավորվող նոր սոցիալական ինստիտուտ, որը ազդում է սոցիալական կյանքի բազմաթիվ ասպեկտների վրա, վերափոխվում է թվայնացման ազդեցության տակ: Սա ծնում է միգրացիայի կառավարման գործընթացներում փոփոխությունների և նորարարությունների սոցիալ-փիլիսոփայական վերլուծության անհրաժեշտությունը, ինչն էլ պայմանավորում է մեր հետազոտության արդիականությունը։ Հետազոտության նպատակն է ուսումնասիրել ՝ թվայնացման հետևանքները միգրացիայի կազմակերպչական ձևերի և միգրացիայի կառավարման գործընթացների վրա: В целом миграция – это пространственное перемещение населения. В последние годы появилось множество новых форм проявления миграционных процессов, возникающих в результате переплетения традиционных форм миграции. При этом наряду с новыми формами продолжают существовать и старые. Цифровые трансформации как выражение информационной эпохи характеризуются массовым представительством мигрантов в социальных сетях, их информационной самопрезентацией и самореализацией, а также развитием новых форм социальной адаптации мигрантов в трансграничных информационных пространствах. Миграция как новый социальный институт, затрагивающий многие аспекты общественной жизни, трансформируется под влиянием цифровизации. Это порождает необходимость социально-философского анализа изменений и инноваций в процессах управления миграцией, что обусловливает актуальность наших исследований. Цель исследования – изучить влияние цифровизации на организационные формы миграции и процессы управления миграцией. In general, migration is the spatial movement of the population. In recent years, many new manifestations of migration processes have appeared, which are byproducts of the interweaving of traditional forms of migration. At the same time, along with new forms, old ones continue to exist. Digital transformations as an expression of the information era are characterized by the mass representation of migrants in social networks, their information self-presentation and self-realization, as well as the development of new forms of social adaptation of migrants in cross-border information spaces. Migration, as an emerging new social institution affecting many aspects of social life, is being transformed under the influence of digitalization. This raises the need for a socio-philosophical analysis of changes and innovations in migration management processes, which provides the relevance of this study. The main goal of this research is to study the effects of digitalization on organizational forms of migration and migration management processes.
Keywords: Միգրացիոն գործընթացներ; Սոցիալ-ժողովրդագրական հիմնախնդիրներ