Labor Productivity in RA Agrarian Sector: Dynamics and Prospects - Muradyan, Meri Hambardzum; Hovnanyan, Levon Ashot (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Increasing labor productivity is a relevant economic issue, which determines the rates of expanded reproduction in agriculture and the satisfaction of the population's demand. The growth of labor productivity is a universal law, and it applies to all sectors of the economy. However, unlike other sectors of the economy, in the agriculture sector labor productivity has certain calculation features. The latter is related to the influence of climatic conditions and the social structure of the sector on the level of labor productivity. This article aims to conduct an analysis of labor productivity in the agrarian sector of Armenia and identify the determinants of labor productivity. Повышение производительности труда острейшая задача, от которой зависят темпы расширенного воспроизводства сельского хозяйства, полное удовлетворение потребностей населения его продукцией. Рост производительности труда — это универсальный закон, единый для всех отраслей экономики. Однако, в отличие от других отраслей экономики, в сельском хозяйстве он рассчитывается исходя из определенных особенностей. Последнее связано с влиянием климатических условий и социальной структуры отрасли на уровень производительности труда. Цель статьи – провести анализ произво-дительности труда в аграрном секторе РА, определив основные определяющие ее факторы. Աշխատանքի արտադրողականության բարձրացումը հանդիսանում է առավել հրատապ խնդիր, որից կախված են գյուղատնտեսության ընդլայնված վերարտադրության տեմպերը և իր արտադրանքներով բնակչության պահանջմունքների լրիվ բավարարումը: Աշխատանքի արտադրողականության աճը հանդիսանում է համընդհանուր օրենք, ինչը յուրահատուկ է բոլոր տնտեսության բոլոր ոլորտներին։ Սակայն ի տարբերություն տնտեսության մյուս ոլորտների, գյուղատնտեսության մեջ այն հաշվարկվում է որոշակի առանձնահատկություններից ելնելով: Վերջինս կապված է աշխատանքի արտադրողականության մակարդակի վրա կլիմայական պայմանների և ճյուղի սոցիալական կառուցվածքի ազդեցության հետ: Հոդվածի նպատակն է իրականացնել ՀՀ ագրարային ոլորտում աշխատանքի արտադրողականության վերլուծությունը՝ որոշելով այն պայմանավորող հիմնական գործոնները։
Keywords: Agriculture