Роль цифровых технологий в сельском хозяйстве: анализ и оценка (на примере Армении) - Арутюнян, Геворг Арамович (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Технологический прогресс рассматривается как один из способов устойчивой интенсификации сельского хозяйства. Имея возможность использовать современные технологии на всех этапах производственного процесса и соответствующие компетенции, можно создать высокоэффективное производство. С другой стороны, игнорируя вопрос цифровой трансформации, невозможно выстоять конкурентную борьбу. Данная проблема существует как на уровне отдельного предприятия (хозяйства), так и государства, становясь угрозой для продовольственной безопасности. Анализу роли цифровых технологий в сельском хозяйстве и проблем их внедрения посвящены разные научные работы. Однако, по сведениям автора, на примере Армении нету оценок об уровне внедрения ИКТ в сельское хозяйство и анализа их влияния на доход хозяйства, чем и обусловлена актуальность темы. Տեխնոլոգիական առաջընթացը դիտվում է որպես գյուղատնտեսության կայուն ինտենսիվացման ուղիներից մեկը: Արտադրական գործընթացի բոլոր փուլերում ունենալով ժամանակակից տեխնոլոգիաներ կիրառելու հնարավորություն և համապատասխան իրավասություններ՝ հնարավոր է ստեղծել բարձր արդյունավետությամբ արտադրություն։ Մյուս կողմից, անտեսելով թվային փոխակերպման խնդիրը, անհնար է դիմակայել մրցակցությանը։ Այս խնդիրն առկա է ինչպես անհատ տնտեսության, այնպես էլ պետության մակարդակով՝ դառնալով պարենային անվտանգությանը սպառնացող գործոն։ Տարբեր գիտական աշխատանքներ նվիրված են գյուղատնտեսության մեջ թվային տեխնոլոգիաների դերի և դրանց ներդրման խնդիրների վերլուծությանը։ Սակայն, ըստ հեղինակի, Հայաստանի օրինակով չկան գյուղատնտեսությունում ՏՀՏ-ի ներդրման մակարդակի վերաբերյալ գնահատականներ և դրանց ազդեցության վերլուծությունը գյուղացիական տնտեսությունների եկամուտների վրա, ինչն էլ պայմանավորում է թեմայի արդիականությունը։ Technological progress is seen as one of the ways of sustainable intensification of agriculture. Having the opportunity to use modern technologies at all production stages and having the necessary skills and competence, it is possible to create highly efficient production. On the other hand, it is impossible to withstand the competition while ignoring the issue of digital transformation. This problem exists both at the individual (farm) level and at the state level, becoming a threat to food security. Various studies are devoted to the analysis of the role of digital technologies in agriculture and the problems of digital penetration in agriculture. However, according to the author, using the case of Armenia, there are no estimates of the level of implementation of ICT in agriculture and analysis of their impact on farm income, which provides the relevance of this study.
Keywords: Сельское хозяйство; Армения; Цифровые технологии