The Dynamics of Average Annual Prices of Food Products in RA: Index Method Approach - Vardanyan, Gohar Vazgen (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
The price indices are widely used statistical tools used to analyze, adjust, and forecast the economy. The purpose of the article is to study and analyze the level of average annual prices of basic food products in the RA consumer market, and their dynamics using the index method (for the 2018-2022 period), as well as make comparisons of the average prices of food products in the capital cities of the CIS countries by calculating territorial indices. In the scope of the research purpose several tasks were set:  collect and summarize the data on the average annual prices of basic food products in the RA consumer market (2018-2022),  calculate the absolute and relative indicators of the analysis of the constructed time series,  calculate the average annual price indices of basic food products in the RA consumer market,  make comparisons of the average prices of food products in the capital cities of the CIS countries (international comparisons through the calculation of territorial indices). Calculation of average values and indices and construction of chronological series were carried out for the multi-faceted study of prices. Գների ինդեքսները լայնորեն օգտագործվող վիճակագրական գործիքներ են, որոնց կիրառմամբ տնտեսության մեջ կատարվում են վերլուծություններ, կարգավորումներ և կանխատեսումներ։ Այս հոդվածի նպատակն է ուսումնասիրել և վերլուծել ՀՀ սպառողական շուկայում հիմնական պարենային ապրանքների միջին տարեկան գների դինամիկան` ինդեքսային մեթոդի կիրառմամբ, ինչպես նաև համեմատել գների դինամիկան ԱՊՀ երկրների մայրաքաղաքների համանման ցուցանիշների հետ՝ տարածքային ինդեքսների հաշվարկ-մամբ։ Այդ նպատակով հետազոտության շրջանակներում դրվել են հետևյալ խնդիրները.  հավաքագրել և ամփոփել ՀՀ սպառողական շուկայում հիմնական պարենային ապրանքների միջին տարեկան գների 2018-2022 թթ․ տվյալները,  հաշվարկել կառուցված ժամանակային շարքերի վերլուծության բացարձակ և հարաբերական ցուցանիշները,  հաշվարկել հիմնական պարենային ապրանքների միջին տարեկան գների ինդեքսները ՀՀ սպառողական շուկայում,  կատարել պարենային ապրանքների միջին գների համեմատություններ ԱՊՀ երկրների մայրաքաղաքներում (միջազգային համեմատություններ տարածքային ինդեքսների հաշվարկման միջոցով)։ Գների բազմակողմանի ուսումնասիրության նպատակով իրականացվել է միջին մեծությունների ու ինդեքսների հաշվարկ, ժամանակագրական շարքերի կառուցում և այլն։ Индексы цен являются широко распространенным статистическим инструментом, который используется для анализа, регулирования и прогнозирования в экономике. Целью данной статьи является изучение и анализ динамики среднегодовых цен на основные продукты питания на потребительском рынке РА индексным методом, а также сравнение динамики цен с аналогичными показателями столиц стран СНГ по расчету территориальных индексов. Для этого в рамках исследования были поставлены следующие задачи:  собрать и обобщить данные среднегодовых цен на основные продукты питания на потребительском рынке РА за 2018-2022 годы,  рассчитать абсолютные и относительные показатели анализа построенного временного ряда,  рассчитать среднегодовые индексы цен на основные продукты питания на потребительском рынке РА,  провести сравнения средних цен на продукты питания в столицах стран СНГ (международные сравнения путем расчета территориальных индексов). Расчет средних значений и индексов, построение хронологических рядов и т.п. проводились с целью многопланового изучения цен.
Keywords: Food products