Green Economy as a Guarantee of Job Creation - Manucharyan, Meri Gagik (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
This article explores the issue of job creation in the context of the green economy development. The green economy represents an economic model focused on sustainable development and reducing environmental impact, which is becoming increasingly relevant nowadays. The article explores the mechanisms through which the green economy contributes to the job creation across various sectors, including renewable energy, clean transportation, energy-efficient construction, and waste management. It also analyzes the social benefits of the green economy, such as improved public health, enhanced quality of life, and the reduction of social inequality. Drawing on international research data and case studies, the article demonstrates that transitioning to a green economy can not only promote environmental protection but also foster social progress and economic growth, which determines the relevance of the article. Հոդվածն ուսումնասիրում է աշխատատեղերի ստեղծման տնտեսագիտական հիմնահարցերը՝ կանաչ տնտեսության զարգացման համատեքստում: Կանաչ տնտեսությունը տնտեսական մոդել է, որը կենտրոնացած է կայուն զարգացման և շրջակա միջավայրի վրա ազդեցության նվազեցման վրա, ինչն ավելի ու ավելի արդիական է դառնում ներկայում: Հոդվածում ուսումնասիրվել են այն մեխանիզմները, որոնց միջոցով կանաչ տնտեսությունը նպաստում է նոր աշխատատեղերի ստեղծմանը տարբեր ոլորտներում, ներառյալ վերականգնվող էներգիան, մաքուր տրանսպորտը, էներգաարդյունավետ շինարարությունը և թափոնների կառավարումը: Այն նաև վերլուծում է կանաչ տնտեսության սոցիալական առավելությունները, ինչպիսիք են հանրային առողջության բարելավումը, կյանքի որակի բարձրացումը և սոցիալական անհավասարության նվազեցումը: Հիմնվելով միջազգային հետազոտությունների տվյալների և գործնական օրինակների վրա՝ հոդվածը ցույց է տալիս, որ անցումը կանաչ տնտեսության կարող է ոչ միայն նպաստել շրջակա միջավայրի պաշտպանությանը, այլև խթանել սոցիալական առաջընթացը և տնտեսական աճը, ինչն էլ պայմանավորում է հոդվածի արդիականությունը: В данной статье исследуется вопрос создания рабочих мест, связанных с развитием зеленой экономики. Зеленая экономика представляет собой экономическую модель, ориентированную на устойчивое развитие и снижение воздействия на окружающую среду, которая становится все более актуальной в современном мире. В статье рассматриваются механизмы, с помощью которых зеленая экономика способствует созданию новых рабочих мест в различных секторах, включая возобновляемую энергетику, экологически чистый транспорт, энергоэффективное строительство и утилизацию отходов. В нем также анализируются социальные выгоды зеленой экономики, такие как улучшение общественного здравоохранения, повышение качества жизни и сокращение социального неравенства. Опираясь на данные международных исследований и практические примеры, в статье показано, что переход к зеленой экономике может не только способствовать защите окружающей среды, но и способствовать социальному прогрессу и экономическому росту, что и определяет актуальность статьи.
Keywords: Green economy; Environmental economics