Գործարար միջավայրի զարգացման միտումները ՀՀ-ում. Համեմատական վերլուծություն - Խաչատուրյան, Վարդուհի Արեգի; Շամխալովա, Էլինա Սերգեյի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Բարենպաստ գործարար միջավայրի առկայությունն արդեն իսկ տնտեսության ամենակարևոր շարժիչ ուժերից մեկն է։ Ընդհանուր առմամբ, երկրի գործարար միջավայրը կախված է արտաքին ու ներքին միջավայրերի գործոններից, որի ազդեցությամբ գործում է բիզնեսը։ ՀՀ-ում գործարար միջավայրի կայունությունը, զարգացման մակարդակը, դրանում առկա հնարավորությունները և խոչընդոտները ուղղակի ու անուղղակի կերպով պայմանավորում են գործարարության ակտիվության և դյուրինության հնարավոր մակարդակը։ Ինչպես և մի շարք երկրներում ՀՀ տնտեսական և սոցիալական կայունության հիմնական երաշխիքը հանդիսանում է գործարար միջավայրը, որի զարգացումը հնարավորություն է ընձեռում մեղմելու տնտեսական և սոցիալական դժվարությունները, հետևաբար՝ գործարար միջավայրի զարգացումն ազդում է մեր երկրի կյանքի որակի բարձրացման վրա: Այս և նմանատիպ հիմնախնդիրների լուծումները արդիական են դարձնում հետազոտության թեման: Наличие благоприятной бизнес-среды уже является одной из важнейших движущих сил экономики. В целом бизнес-среда страны зависит от факторов внешней и внутренней среды, под влиянием которых функционирует бизнес. Стабильность, уровень развития бизнес-среды в Армении, существующие в ней возможности и препятствия прямо и косвенно обуславливают возможный уровень активности и легкости ведения бизнеса. Как и в ряде стран, основной гарантией экономической и социальной стабильности Армении является бизнес-среда, развитие которой дает возможность смягчить экономические и социальные трудности, следовательно, развитие бизнес-среды влияет на повышение качества жизни в нашей стране. Решения этих и похожих проблем и делают тему исследования актуальной. The presence of a favorable business environment is one of the most important driving forces of the economy. In general, the business environment of a country depends on the factors of the external and internal factors under the influence of which the business operates. Stability, the level of development of the business environment in Armenia, and the existing opportunities and obstacles directly and indirectly determine the possibilities and ease of doing business. As in many countries, the main guarantee of Armenia's economic and social stability is the business environment, the development of which enables it to mitigate economic and social difficulties, therefore, the development of the business environ-ment brings to the improvement of the quality of life in Armenia.
Keywords: Միկրոտնտեսական հիմնախնդիրներ; Ֆինանսներ