Հայաստանում վճարային քարտերով կանխիկ և անկանխիկ գործառնությունների զարգացման վերլուծությունը - Վարժապետյան, Արշակ Հարությունի (ՀՀ ԳԱԱ ՏԻ)
Զարգացած երկրներում առավել խրախուսական է գործարքների անկանխիկ եղանակով իրականացումը։ Այն պայմանավորված է փողի վերահսկողության հետ, ինչը հնարավորություն է տալիս վերջինիս վերաբերյալ որոշումներ կայացնողներն առավել ճշգրիտ ու արագ արձագանքեն հնարավոր ռիսկերին և գնահատեն ապագա սպասումները։ Միջազգային պրակտիկայում մեծ կիրառություն են գտել վճարային քարտերով գործարքների իրականացումը։ Ուսումնասիրության արդյունքում եզրահանգվել է, որ Հայաստանի կանխիկ գործարքները շարունակում են դինամիկ զարգացում ապրել, պայմանավորված է նվազագույն ծախսերի համար բնակչության կողմից անկանխիկ եղանակով ստացած գումարների կանխիկացման հետ։ Հաշվի առնելով, դեռևս տևական ժամանակ կարող է մնալ կանխիկի օգտագործման սովորույթը, որի կրճատման համար որպես նորույթ առաջարկվում է կիրառել «Բաց Բանկի» և «Բաց Ֆինանսների» գործիքակազմերը։ В развитых странах выгоднее осуществлять операции безналичным способом. Это связано с контролем денег, который позволяет тем, кто принимает решения относительно последних, точнее и быстрее реагировать на возможные риски и оценивать будущие ожидания. Операции с платежными картами широко используются в международной практике. В результате исследования сделан вывод, что наличные операции Армении продолжают динамично развиваться, что обусловлено беспрепятственным обналичванием денежных средств, полученных населением на минимальные расходы. Кроме того, привычка использовать наличные деньги еще может сохраняться в течение длительного времени, и для ее снижения в качестве новизны предлагается использовать инструментарии «Открытого Банка» и «Открытых Финансов». In developed countries, the implementation of non-cash transactions is very encouraging. It is due to the control of money, which enables decision-makers to react more accurately and quickly to possible risks and evaluate future expectations. Transactions with payment cards are widely used in international practice․ Research findings indicate that cash transactions in Armenia continue to experience dynamic development, which is due to the unhindered withdrawal of money received by the population for minimum expenses. Additionally, taking into account the behavioral aspects and adaptability of individuals, the custom of using cash may live on for a long time. For the reduction of cash use, as a scientific novelty, it is proposed to use the tools of "Open Bank" and "Open Finances".
Keywords: Միկրոտնտեսական հիմնախնդիրներ; Ֆինանսներ