Город Ахалцха. Вопросы этнической истории и традиционного жилища - А. Т. Мapутян (Հայկական ԽՍՀ գիտությունների ակադեմիա)
Հայ էթնիկ տարրի առկայությունը Ախալցխայում վկայվում է զարգացած միջնադարից ի վեր։ XIX դ. 30-ական թվականներից մինչև XX դ. սկիզբը, կարնոհայության զանգվածային ներգաղթի հետևանքով, հայ բնակչությունը Ախալցխայում գերիշխող դիրք է ձեռք բերում,ինչը իր որոշակի դրսևորումն է գտնում քաղաքային կենցաղի տարբեր բնագավառներում։ The presence of Armenian ethnic component in Akhaltskha is testified from the developed Middle Ages. From the 30-s of the XIX century up to the beginning of the XX century owing to the massive immigration of the Armenians from Karin, Armenian inhabitants in Akhaltskha acquire a dominating position, which gets its certain manifestation in different spheres of town mode of life.
Keywords: Geography; Anthropology; Recreation; Ethnic Groups and Races; Manners and customs