Պատերազմի տնտեսագիտություն. Ադրբեջանի կողմից նոր պատերազմ սկսելու տնտեսական դրդապատճառները - Թորոսյան, Ալիկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում քննարկվում են Ադրբեջանի կողմից Հայաստանի հետ նոր բախում սանձազերծելու հնարավոր դրդապատճառները՝ կենտրոնանալով տնտեսական գործոնների վրա։ Մանրամասն անդրադարձ է կատարվում այն իրողությանը, թե ինչպես են տնտեսական շահերը, մասնավորապես՝ ռեսուրսների և ռազմավարական տրանսպորտային ուղիների նկատմամբ վերահսկողությունը կենտրոնական դեր խաղում ժամանակակից հակամարտություններում՝ հաճախ գերազանցելով քաղաքական կամ գաղափարական ավանդական պատճառները: Հայաստա- նի Սյունիքի մարզի նկատմամբ Ադրբեջանի հետաքրքրությունը դիտարկվում է որպես դեպքի ուսումնասիրություն՝ ընդգծելով տարածքի հարուստ հան- քային պաշարներն ու ռազմավարական դիրքը տարածաշրջանային և համաշխարհային տրանսպոր- տային երթուղիներում: Վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ բացի անմիջական տնտեսական շահերից, Սյունիքի վերահսկողությունը Ադրբեջանին կարող է տալ զգալի ռազմավարական առավելություններ, ներառյալ տնտեսական արդյունավետությունն ու աշխարհաքաղաքական լծակները: В статье рассматриваются сложные мотивы потенциального инициирования Азербайджаном нового конфликта с Арменией, уделяя особое внимание экономическим факторам. В статье подробно рассматриваются, как экономические интересы, особенно контроль над ресурсами и стратегическими транспортными маршрутами, играют центральную роль в современных конфликтах, часто перевешивая традиционные политические или идеологические причины. Интерес Азербайджана к Сюникскому региону Армении представлен в качестве примера, подчеркивающего богатые минеральные ресурсы региона и его стратегическое положение на региональных и глобальных транспортных картах. Анализ показывает, что помимо непосредствен¬ных экономических выгод, контроль над Сюником может предоставить Азербайджану значительные стратегические преимущества, включая повышение эффективности торговли и геополитических рычагов влияния. The paper examines the complex motives behind Azerbaijan's potential initiation of a new conflict with Armenia, focusing on economic factors. It details how economic interests, particularly control over resources and strategic transport routes, play a central role in modern conflicts, often outweighing traditional political or ideological reasons. Azerbaijan's interest in the Syunik region of Armenia is highlighted as a case study, emphasizing the area's rich mineral resources and strategic position on regional and global transport maps. The analysis suggests that beyond immediate economic gains, controlling Syunik could offer significant strategic advantages to Azerbaijan, including enhanced trade efficiency and geopolitical leverage.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ