Հայաստանի «հնդկական կինոն». ինչպե՞ս են հնդիկ միգրանտները «կերպարանափոխում» ՀՀ տնտեսությունը - Վարդանյան, Տաթևիկ (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հատկապես վերջին տարիներին հայկական միատարր ժողովրդագրական պատկերում երևան են եկել հնդկական «երանգներ»։ Անզեն աչքով տեսանելի է հնդիկ միգրանտների՝ տարեցտարի ուժգնացող հոսքը դեպի Հայաստան, որի արդյունքում «կերպարանափոխվում» են մեր տնտեսության մի շարք ոլորտներ։ Հաշվի առնելով այն, որ տարիներ շարունակ Հայաստանը համաշխարհային տնտեսության մեջ միգրացիայի ծագման երկիր է, հայկական միգրացիոն համայնապատկերի «հնդկականացումը» բավական հետաքրքրական և, ինչ-որ առումով, զարմանալի երևույթ է։ Այս հոդվածում կատարվել է Հայաստանի վերջին միգրացիոն զարգացումների ինչպես քանակական, այնպես էլ որակական վերլուծություն՝ Հնդկաստանից միգրացիոն հոսքերի ակտիվացման համա- տեքստում։ Ի վերջո, հոդվածի նպատակն է հասկանալ՝ ինչո՞ւ և ինչպե՞ս է Հայաստանի տնտեսությունը դառնում այն հնդկական կինոյի «աստղը», որի հանդիսատեսը բոլորս ենք։ В последнее время в традиционно однородный демографический ландшафт Армении наблюдается заметное привнесение новых индийских элементов. Наблюдаемый из года в год рост числа индийских мигрантов, прибывающих в Армению, меняет некоторые отрасли нашей экономики. Этот феномен «индианизации» в миграционном ландшафте Армении интригует и в некоторой степени неожидан, особенно если учесть историческую роль Армении как источника, а не пункта назначения миграции. В данной статье проводится как количественный, так и качественный анализ последних миграционных тенденций в Армении, уделяя особое внимание растущему притоку мигрантов из Индии. Цель состоит в том, чтобы понять причины этой тенденции и ее последствия для экономики Армении, которая становится заметным игроком в истории «фильма» индийской миграции. In recent times, there has been a noticeable infusion of new Indian elements into Armenia's traditionally uniform demographic landscape. The observable surge in Indian migrants arriving in Armenia year by year is reshaping several sectors of our economy. This phenomenon of "Indianization" within Armenia's migration landscape is intriguing and somewhat unexpected, especially considering Armenia's historical role as a source rather than a destination for migration. This paper conducts both quantitative and qualitative analyses of the latest migration trends in Armenia, focusing on the growing influx of migrants from India. The objective is to understand the reasons behind this trend and its implications for Armenia's economy, which is transitioning into a notable player in this “movie” of Indian migration.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ