Պարենային անվտանգության ոլորտում ԵԱՏՄ երկրների համագործակցության զարգացման հնարավորությունները և ռիսկերը - Ավետիսյան, Սամվել (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Ներկա պահին աշխարհը շատ անհանգիստ է՝ պայմանավորված մեծ տերությունների կողմից նոր աշխարհակարգի ձևավորման և ազդեցության ոլորտների վերաբաժանման քաղաքականությամբ։ Հայ-ադրբեջանական առճակատման անորոշ դադարը, ռուս-ուկրաինական՝ անկանխատեսելի հետևանքներով հղի պատերազմը, որտեղ Ուկրաինային աջակցում են ԱՄՆ-ն և Արևմտյան Եվրոպան, ինչպես նաև Մերձավոր Արևելքի երկրներում, հատկապես Սիրիա- յում, Իսրայելում և Եմենում շարունակվող բախումները, դրանց նկատմամբ Իրանի Իսլամական Հանրապետության դիրքորոշումը, և, վերջապես, Չինաստանի ու Թայվանի և Հարավային ու Հյուսիսային Կորեաների միջև լարվածությունը լուրջ ահազանգ են համաշխարհային նոր աշխարհամարտի համար։ Այս իրավիճակը, ինչպես նաև կլիմայի գլոբալ փոփոխության սպառնալիքները լրջորեն ազդում են միջազգային առևտրի և մարդկանց բարեկեցության բնականոն վիճակի վրա։ Ավելին, լրջորեն վտանգված է ՄԱԿ-ի հռչակած Կայուն զարգացման նպատակների իրականացումը։ В настоящее время мир очень обеспокоен. Это связано с политикой формирования нового мирового порядка и перераспределением сфер влияния. Армяно-азербайджанское противостоя- ние, российско-украинская война, продолжающиеся противостояния в странах Ближнего Востока, особенно в Сирии, Израиле и Йемене, а также напряженность Китай-Тайвань, являются серьезной тревогой в контексте новой мировой войны. Эта ситуация, а также угрозы глобального изменения климата серьезно влияют на нормальное состояние международной торговли и благосостояние людей. Более того, реализация заявленных ООН Целей устойчивого развития находится под серьезной угрозой. Хотя Республика Армения является страной с небольшой территорией и ограниченным населением, она не изолирована от мировых событий и интегрирована в Евразийский экономический союз (ЕАЭС), но в той или иной мере подвержена влиянию глобальной и региональной напряженности. Это влияние особенно проявляется в военной, политической и экономической сферах. Тем не менее, сектор продовольственного обеспечения является более чувствительным, поскольку он напрямую связан с повседневным питанием населения, или, образно говоря, обеспечением хлебом насущным. At present, the world is very concerned. This is connected with the policy of the formation of a new world order and the transfer of spheres of influence on the part of the great powers. The indefinite cessation of the Armenian-Azerbaijani conflict, the unpredictable Russian-Ukrainian war, in which the USA and Western Europe participate in supporting Ukraine, the ongoing confrontations in the countries of the Middle East, especially in Syria, Israel and Yemen, the position of the Islamic Republic of Iran in them and, finally, China-Taiwan and the South, as well as the tension between North Korea, are serious concerns about a new world war. This situation, as well as threats of global climate change, seriously affect the normal state of international trade and people's well-being. Moreover, the implementation of the declared UN Sustainable Development Goals is under serious threat. Although the Republic of Armenia is a country with a small territory and a limited population, it is not isolated from world events and is integrated into the Eurasian Economic Union (EAEU), but it is to one degree or another subject to the influence of global and regional tensions. This influence is especially evident in the military, political and economic spheres. Nevertheless, the food supply sector is more sensitive, as it is directly related to the daily nutrition of the population, or, figuratively speaking, the provision of daily bread.
Keywords: Անվտանգություն և մարտահրավերներ