Ռուսաստանի կայուն առևտուրն անկայուն աշխարհում - Մովսիսյան, Շուշան (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Այսօր Ռուսաստանն աշխարհում զբաղեցնում է առաջին տեղը երկրի նկատմամբ կիրառվող պատժամիջոցների թվով։ Երկու տարվա ընթացքում արևմտյան երկրների կողմից օրեցօր ավելացվող սահմանափակումները նպատակ են հետապնդում Ռուսաստանի տնտեսությունը կտրելու համաշխարհային շուկաներից, տնտեսության քայքայմամբ հասնելու պատերազմի դադարեցմանը։ Պատերազմի մեկնարկից անմիջապես հետո երկրի իշխանությունները կասեցրել են արտաքին առևտրի պարբերական վիճակագրության հրապարակումը՝ տարընթերցումից խուսափելու համար։ Հոդվածում փորձ է արվել վերլուծելու վերջին երկու տարիներին Ռուսաստանի արտաքին առևտրային գործունեությունը՝ օգտագործելով գործընկեր երկըրների հայելային տվյալները, ինչպես նաև ՌԴ համախմբված պաշտոնական վիճակագրությունը։ Պատժամիջոցների հետևանքով Ռուսաստանի տնտեսությունը նկատելի վնասներ է կրել՝ հատկապես հում նավթի և նավթամթերքի էմբարգոյի հետ կապված։ Այնուամենայնիվ, դրանք հեռու են արևմտյան երկրների սպասելիքներից։ Մի կողմից՝ ռուսական ընկերությունները կարողանում են շրջանցել պատժամիջոցները, մյուս կողմից՝ առևտուրը վերակողմնորոշվում է դեպի «բարեկամ» երկրների շուկաներ։ В настоящее время Россия занимает первое место в мире по числу наложенных на страну санкций. За последние два года увеличивающееся количество ограничений, введенных западными странами, направлено на изоляцию российской экономики от мировых рынков с целью окончания войны путем нанесения экономических ударов. Сразу после начала войны власти страны прекратили регулярную публикацию статистики внешней торговли с целью избежания некорректных оценок и спекуляций. В статье была предпринята попытка проанализировать внешнеторговую деятельность России за последние два года, используя зеркальные данные от стран-партнеров, а также агрегированную официальную статистику Российской Федерации. В результате санкций российская экономика испытала заметное снижение, особенно после введения эмбарго на сырую нефть и нефтепродукты в 2023 году. Однако они далеки от ожиданий западных стран. С одной стороны, российские компании находят способы обойти санкции, с другой стороны, торговля также смещается в сторону рынков "дружественных" стран. Currently, Russia holds the top position globally in terms of the number of sanctions imposed on the country. Over the past two years, the increasing number of restrictions imposed by Western countries has been aimed at isolating the Russian economy from global markets, with the intention of ending the war by causing economic hardship. Immediately after the start of the war, the country's authorities ceased regular publication of foreign trade statistics to avoid inaccurate assessments and speculation. The paper , attempted to analyze Russia's foreign trade activity over the past two years using mirror data from partner countries, as well as aggregated official statistics from the Russian Federation. Due to the sanctions, the Russian economy experienced notable declines, especially following the embargo placed on crude oil and petroleum products in 2023. Yet, they are far from the expectations of Western countries. On the one hand, Russian companies find ways to circumvent the sanctions, on the other hand, trade also shifts towards markets of "friendly" countries.
Keywords: Աշխարհատնտեսական քրոնիկոն