Զբաղվածության պատկերը Հայաստանում - Խաչատրյան, Անի (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հայաստանի տնտեսության զարգացման և աղքատության կրճատման կարևորագույն նախապայմանը զբաղվածության ընդլայնումն է։ Այս առումով, առանցքային դերակատարություն ունի զբաղվածության բնույթի, կառուցվածքային տեղաշարժերի օբյեկտիվ արտացոլումը, որն անհրաժեշտ է նպատակային և կենսունակ քաղաքականություն վարելու համար։ Հոդվածում փորձ է արվել վերլուծելու ՀՀ տնտեսության և զբաղվածության կառուցվածքը, որը պատկերացում է տալիս առանձին ոլորտների արտադրողականության մասին։ Անվանական և իրական աշխատավարձերի կուտակային աճի վերլուծությունից պարզ է դարձել, որ թեև անվանական աշխատավարձն աճել է, այնուհանդերձ, բնակչության տարբեր խմբերի սոցիալական լարվածությունը չի թուլացել։ Նույն կերպ՝ թեև վերջին տարիներին Հայաստանի և Հնդկաստանի միջին աշխատավարձերի մակարդակների միջև ճեղքվածքի աճը նպաստել է հնդիկ միգրանտների ներհոսքին դեպի Հայաստան, սակայն տնտեսության և զբաղվածության կառուցվածքային հիմնախնդիրները, ինչպես նաև աշխատավարձի գնողունակության ցածր մակարդակը հնարավորություն չեն տվել Հայաստանի բնակչության մի զգալի մասին բավարարելու իր նյութական և ոչ նյութական կարիքները։ Важнейшей предпосылкой развития экономики Армении и сокращения бедности является расширение занятости. В этой связи ключевую роль играют объективное отражение характера занятости, структурных сдвигов, необходимых для реализации целенаправленной и жизнеспособной политики. В статье предпринята попытка провести структурный анализ экономики и занятости РА, который дает представление о производительности отдельных отраслей. Из анализа совокупного роста номинальной и реальной заработной платы стало ясно, что номинальная заработная плата хотя и выросла, но не ослабила социальную напряженность различных групп населения. Следует отметить, что, хотя в последние годы, увеличение разрыва между средними уровнями заработной платы Армении и Индии способствовало притоку индийских мигрантов в Армению, структурные проблемы экономики и занятости, а также низкий уровень заработной платы покупательная способность заработной платы, не позволяют значительной части населения Армении удовлетворить свои материальные и нематериальные потребности. The most important precondition for the development of Armenia's economy and reduction of poverty is the expansion of employment. In this regard, the objective reflection of the nature of employment, structural changes play an essential role and are necessary for the implementation of a targeted and feasible policy. The paper conducted a structural analysis of the RA economy and employment , revealing the productivity of different sectors of the economy. From the analysis of cumulative growths of nominal and real wages, it is clear that while the nominal wages have increased, has not relieved the social tension of different groups of the population. It should be noted that although the increase in the gap between the nominal monthly wages of Armenia and India in recent years has contributed to the influx of Indian migrants to Armenia, however, the structural problems of the economy and employment, as well as the low level of purchasing power of wages, do not allow a significant portion of the population of Armenia to meet their material and non-material needs.
Keywords: Սոցիալական քաղաքականություն