ՀՀ մարդահամար 2022. մտահոգիչ թվեր - Բուլանիկյան, Վահե (ՀՊՏՀ «Տնտեսագետ» հրատ․)
Հոդվածում ուսումնասիրվել են 2022 թ.-ին Հայաստանի Հանրապետությունում անցկացված մարդահամարի որոշ հիմնական ցուցանիշներ: Մատնանշվել է, որ հատկապես մտահոգիչ են ՀՀ մշտական և առկա բնակչության անկման տեմպերը: 2001-2022 թթ. ժամանակահատվածում բացասական փոփոխություններ են տեղի ունեցել նաև առկա բնակչության սեռատարիքային կազմում: Մասնավորապես՝ մինչև 30 տարեկան բնակչությունը 2022 թ.-ին` 2001 թ.-ի համեմատությամբ նվազել է մոտ 1/3–ով (34%): 30-ից մինչև 54 տարիքային խմբի բնակչությունը միջինում նվազել է մոտ 10%-ով: Հակառակ պատկերն է 60-ից բարձր տարիքային խմբում: Նշված ժամանակահատվածում 60 տարեկանն անց ազգաբնակչության քանակն աճել է մոտ երկու անգամ (191%) և կազմել առկա բնակչության մոտ 25.1%-ը: Ըստ 2022 թ. մարդահամարի արդյունքների՝ 20-ից մինչև 34 տարիքային խմբում ընդգրկված կանանց գրեթե 45%-ը երբևէ չի ունեցել երեխա, ինչը վկայում է կանանց միջին վերարտադրողական տարիքի աստիճանական աճի մասին: В данной статье были изучены некоторые ключевые показатели переписи населения 2022 года в Республике Армения. Отмечается, что особую тревогу вызывают темпы сокращения постоянного и существующего населения РА. 2001-2022 гг. за этот период негативные изменения произошли и в половозрастном составе существующего населения. В частности, численность населения в возрасте до 30 лет в 2022 году сократилась примерно на 1/3 (34%) по сравнению с 2001 годом. В возрастной группе от 30 до 54 лет численность населения сократилась в среднем примерно на 10%. Противоположная ситуация наблюдается в возрастной группе старше 60 лет. За указанный период численность населения старше 60 лет увеличилась почти вдвое (191%) и составила около 25,1% существующего населения. По итогам переписи 2022 года около 45% женщин в возрастной группе от 20 до 34 лет никогда не имели детей, что доказывает, что средний репродуктивный возраст женщин постепенно увеличивается. The paper examined several key indicators of the 2022 population census in the Republic of Armenia. It is noted that the rate of decline in the permanent and existing population of the Republic of Armenia is of particular concern. Between 2001 and 2022, there were also negative changes in the age and sex composition of the existing population. In particular, the population under the age of 30 in 2022 decreased by approximately one-third (34%) compared to 2001. The population within the age group from 30 to 54 declined by about 10% on average. The opposite situation is observed in the age group of individuals over 60 years. During this period, the population over 60 years of age almost doubled (191%) and amounted to about 25.1% of the existing population. According to the results of the 2022 census, about 45% of women in the age group from 20 to 34 years old have never had children, which proves that the average reproductive age of women is gradually increasing.
Keywords: Սոցիալական քաղաքականություն