Ջերմային մշակման ազդեցությունը Հայաստանում աճեցված կտավատի սերմերի հակաօքսիդանտային ակտիվության և ֆենոլային պարունակության վրա - Պիպոյան,Դ. Ա.; Սիրեյան, Լ. Ա.; Բեգլարյան, Մ. Ռ.; Մերենդինո, Ն. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հայաստանում աճեցված կտավատի սերմերի հակաօքսիդանտային ակտիվությունն ու դրանցում ֆենոլների ընդհանուր պարունակությունը ծլեցման տարբեր փուլերում և ջերմային մշակման պայմաններում ուսումնասիրվել են առաջին անգամ: Հետազոտությամբ պարզվել է, որ, ջերմային մշակմամբ պայմանավորված, տարբեր տևողությամբ ծլեցված կտավատի սերմերի հակաօքսիդանտային ակտիվությունը և դրանցում ֆենոլների ընդհանուր պարունակությունը փոփոխվում են: Համեմատաբար բարձր արժեքներ են ստացվել 72 ժամ տևողությամբ ծլեցված և ջերմային մշակման չենթարկված կտավատի սերմերի հետազոտության արդյունքում:
Keywords: Սննդագիտություն և տեխնոլոգիա