Մորենու վնասատուների տեսակային կազմի ուսումնասիրությունը Իջևան համայնքի պայմաններում - Տեր-Գրիգորյան, Ա. Ջ.; Մանվելյան, Ա. Ա.; Ղազարյան, Մ. Հ.; Ամիրյան, Ք. Ռ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Հոդվածում ներկայացված են 2022-2023 թթ. Տավուշի մարզի Իջևան համայնքի պայմաններում մորենու (Rubus idaeus) վնասատուների տեսակային կազմի ուսումնասիրության արդյունքները: Մեր կողմից գրանցվել և նույնականացվել է վնասատուների 17 տեսակ, որոնցից 2-ը պատկանում են սարդակերպերի (Arachnoidae) դասի տզերի (Acarina) կարգին, 1-ը՝ փափկամարմինների (Mollusca) դասի փորոտանիների (Gastropoda) կարգին, 14-ը՝ միջատների (Insecta) դասի հետևյալ կարգերին՝ ծոպաթևավորների (Thysanoptera), հավասարաթևավորների (Homoptera), ուղղաթևավորների (Orthoptera), կարծրաթևավորների (Coleoptera), երկթևերի (Diptera), թեփուկաթևավորների (Lepidoptera), կիսակարծրաթևավորների (Heteroptera): Հայտնաբերված վնասատուներից առավել տարածված են եղել մորենու ընձյուղային գալամլակը, մորենու ցողունային գալամլակը, մորենու երկարակնճիթ- ծաղկակերը, մորենու բզեզը: В статье представлены результаты изучения видового состава вредных организмов на малине (Rubus idaeus) в условиях общины Иджеван Тавушской области в 2022-2023 гг. Нами было зарегистрировано и идентифицировано 17 видов вредителей, из которых 2 относятся к отряду клещей (Acarina) класса паукообразных (Arachnoidae), 1 – к отряду брюхоногих (Gastropoda) класса моллюсков (Mollusca), 14 – к следующим отрядам класса насекомых (Insecta): бахромчатокрылые (Thysanoptera), равнокрылые (Homoptera), прямокрылые (Orthoptera), жесткокрылые (Coleoptera), двукрылые (Diptera), чешуекрылые (Lepidoptera), полужесткокрылые (Heteroptera). Из обнаруженных вредителей наибольшее распространение получили малинный жук, малинный цветоед, малинная стеблевая галлица, малинная побеговая галлица. There are many berries grown in Armenia, but raspberries are among the most popular. Several pests, the species composition of which has not yet been determined, hinder the achievement of a high-quality harvest. Raspberry (Rubus idaeus) pest species composition was monitored in Tavush marz (Ijevan community) in 2022-2023. Our research has identified and registered seventeen types of pests, of which two belong to the Acarina order of the Arachnoidae class and fourteen to the following orders of the Insecta class: Thysanoptera, Homoptera, Orthoptera, Coleoptera, Diptera, Lepidoptera, Heteroptera, one in the Gastropoda order of Mollusca class. The detected pests were: Tetranychus urticae (Koch, 1836), Eriophyes gracilis (Nalepa, 1891), Thrips tabaci (Lindeman, 1899), Aphis grossulariae (Kaltenbach, 1843), Myzus persicae (Sulzer), Stictocephala bubalus (Kopp and Yonke, 1977), Gryllotalpa gryllotalpa (Linnaeus, 1758), Tettigonia viridissima (Linnaeus, 1758), Byturus tomentosus (De Geer, 1774), Anthonomus rubi (Herbst, 1795), Melolontha hippocastani (Fabricius, 1801), Polyphylla olivieri (Castelnau, 1840), Resselie llatheobaldi (Barnes), Lasioptera rubi (Schrank, 1803), Pennisetia hylaeiformis (Laspeyres, 1801), Dolycoris baccarum (Linnaeus, 1758), and Deroceras agreste (Linnaeus, 1758). Nevertheless, the most spread species were Resselie llatheobaldi (Barnes), Lasioptera rubi (Schrank, 1803), Anthonomus rubi (Herbst, 1795), and Byturus tomentosus (De Geer, 1774).
Keywords: Ագրոնոմիա և ագրոէկոլոգիա