Պայթեցման էներգիայի գործողության կարգավորումը բացահանքի տարբեր բլոկայնությամբ հանքաստիճանների պայթեցման դեպքում - Ահարոնյան, Գ. Ա.; Հովսեփյան, Վ. Գ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ցույց է տրվել, որ ճեղքավորված միջավայրում զանգվածային պայթեցման դեպքում պայթեցման բեռնավորվածության մեծացումը (պայթուցիկ նյութի տեսակարար ծախսի մեծացումը) չի կարող հանդիսանալ պայթեցված զանգվածի մանրացվածության աստիճանի լավացման հիմնական ուղղություն: Սահմանվել է, որ պայթեցման էներգիայի գործունեության արդյունավետության բարձրացումը կախված է ճեղքավորված բլոկում պայթուցիկ նյութի (ՊՆ) լիցքի հավասարաչափ տեղաբաշխումից: ՊՆ-ի բաշխվածության բնութագիրը արտահայտվում է բնական (ապարի ամրություն, զանգվածի բլոկայնություն), էներգետիկ (ՊՆ-ի դետոնացման արագություն, գազագոյացման արգասիքի ճնշում) գործոններով և հորատապայթեցման տեխնոլոգիական պարամետրերով: Բերված են ՊՆ-ի տեսակարար ծախսի որոշման փորձա-արդյունաբերական պայթեցման արդյունքները՝ հաշվի առնելով լիցքի տրամագիծը, զանգվածի բլոկայնությունը և ապարի ամրությունը: Տեսական և փորձարարական տվյալների հիման վրա առաջարկվել է հորատապայթեցման պարամետրերի որոշման նոմոգրամ, որը թույլ է տալիս ճեղքավորված ապարների պայթեցման դեպքում կանխատեսել պայթեցված ապարների մանրացվածությունը: Показано, что увеличение взрывного нагружения (увеличение удельного расхода взрывчатых веществ - ВВ) при массовом взрыве в трещиноватой (блочной) среде не может служить основным направлением для улучшения степени дробления взорванной массы. Установлено, что повышение эффективности действия энергии взрыва зависит от равномерности распределения заряда ВВ в трещиноватом блоке. Характер распределения заряда ВВ в блочном массиве выражается природными (прочность породы, блочность массива), энергетическими (скорость детонации ВВ, давление газо-образных продуктов ВВ) факторами и технологическими параметрами буровзрывных работ. Приведены результаты опытно-промышленных взрывов по определению удельного расхода ВВ с учетом диаметра заряда, блочности массива и прочности пород. На основе теоретических и экспериментальных данных предложена номограмма для определения параметров буровзрывных работ, позволяющих при взрыве в трещиноватом массиве прогнозировать качество дробления горных пород. It has been shown that in the case of mass explosion in a fractured environment, increasing the explosion load (increasing the specific cost of the explosive material) cannot be the main way to improve the degree of fragmentation of the exploded mass. Is is determined that the increase in the efficiency of the blasting energy activity depends on the even distribution of the charge of the explosive material (EM) in the cracked block. The characteristic of the distribution of EM is expressed by natural (rock strength, blockiness of the mass), energy (speed of detonation of the EM, pressure of the gas formation) factors and technological parameters of drilling. The results of experimental-industrial blasting for determining the specific cost of EM are given, taking into account the diameter of the charge, the blockiness of the mass and the strength of the rock. Based on theoretical and experimental data, a nomogram for determining the drilling parameters is proposed, which allows predicting the crushing of blasted rocks in case of blasting of fractured rocks.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ