Հանքաթեքատով տարբեր խոնավությամբ հանքաքարի թողանցման դեպքում բացահանքի ընդունման հրապարակում ապարակտորների թռիչքի հեռավորության հիմնավորումը - Մանուկյան, Լ. Ա.; Բալասանյան, Լ. Ս. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Լեռնային բացահանքերում հանքաթեքատով հանքաքարի տեղափոխման ժամանակ անհրաժեշտ է հիմնավորել բացահանքի ընդունման հրապարակում հանքաքարի թռիչքի հեռավորությունը՝ կախված հանքաթեքատի թեքությունից և տեղափոխվող զանգվածի խոնավությունից։ Մոդելային հետազոտություններով որոշվել են հանքաթեքատի և տարբեր խոնավությամբ ու չափերով թողանցվող լեռնային զանգվածի միջև արտաքին շփման անկյունները։ Ստացված տվյալներով մշակվել են բացահանքի ընդունման հրապարակում հանքաթեքատով տեղափոխվող տարբեր խոնավությամբ հանքաքարի կտորների թռիչքի հեռավորության որոշման կախվածությունները։ На нагорных карьерах при гравитационном способе перепуска горной массы одним из важных вопросов является установление рационального угла наклона рудоската в зависимости от влажности и размеров кусков породы. В статье приведены результаты модельных исследований для определения величины внешнего угла трения между рудоскатом и горными породами разной влажности и кусковатости. Разработана номограмма для определения дальности полета кусков горной породы в зависимости от длины и угла откоса модели рудоската. One of the important issues in upland quarries with the gravitational method of transferring the rock mass is to establish the rational angle of inclination of the ore roll depending on the humidity and size of the rock pieces. The article presents the results of model studies to determine the value of the external angle of friction between the ore roll and rocks of different moisture content and lumpiness. A nomogram has been developed to determine the flight range of rock pieces depending on the length and repose angle of the ore roll model.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ