Влияние соотношения C12A7/CA и фторидов CaF2 и AlF3 на процесс гидратации и твердения глиноземистого цемента - Мовсисян, Б. В. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Исследовано влияние соотношения CaО.Al2O3/12CaO.7Al2O3, AlF3 и CaF2 на формирование структуры и фазового состава клинкерных минералов алюминатного цемента в процессе гидратации. Установлено, что после 24 часов гидратации основными гидратированными фазами в изученных цементных камнях являются CAH10, C2AH8, AH3. Показано, что введение фторидов AlF3 и CaF2 снижает температуру ликвидуса систем и способствует увеличению скорости образования CA. Сканирующей электронной микроскопией выявлено, что процесс гидратации кальциевых алюминатов цемента при низких температурах можно рассматривать как одновременно происходящие реакции. Ուսումնասիրվել է CaO.Al2O3/12CaO.7Al2O3, AlF3 և CaF2 հարաբերակցության ազդեցությունը հիդրատացման գործընթացում ալյումինատային ցեմենտի կլինկերային միներալների բաղադրության և ֆազային կազմի ձևավորման վրա: Պարզվել է, որ հիդրատացումից 24 ժամ հետո ուսումնասիրված ցեմենտաքարերի հիմնական հիդրատացված ֆազերը հանդիսանում են CAH10, C2AH8, AH3: Ցույց է տրված, որ AlF3 -ի և CaF2 -ի ներմուծումը նվազեցնում է համակարգերի լիկվիդուսի ջերմաստիճանը և նպաստում է CA-ի առաջացման արագության բարձրացմանը: Սկանավորող էլեկտրոնային միկրոսկոպի միջոցով պարզվել է, որ ցածր ջերմաստիճաններում կալցիումի ալյումինատների հիդրատացման գործընթացը կարելի է դիտարկել որպես միաժամանակ ընթացող ռեակցիաներ։ The effect of the ratio CaO.Al2O3/12CaO.7Al2O3, AlF3 and CaF2 on the formation of the structure and phase composition of clinker minerals of aluminate cement during hydration has been studied. It is found that after 24 hours of hydration, the main hydraulic phases in the studied cement stones are CAH10, C2AH8, AH3. It has been shown that the introduction of AlF3 and CaF2 fluorides reduces the liquidus temperature of the systems and increases the rate of CA formation. Scanning electron microscopy has revealed that the process of hydration of calcium aluminates of cement at low temperatures can be considered as simultaneous reactions.
Keywords: Материаловедение