Տաք արտամղմամբ ստացված ամրանավորված ձուլման ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքների ջերմային մշակման գործընթացների հետազոտումը - Աղբալյան, Ս. Գ.; Վասիլյան, Գ. Ա.; Աղբալյան, Ա. Ս.; Հարությունյան, Ս. Ա.; Վարդանյան, Ն. Վ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ուսումնասիրվել են տաք արտամղմամբ ստացված և պողպատյա թելքերով ամրանավորված ձուլման ալյումինային դեֆորմացվող համաձուլվածքների ջերմային մշակման և կառուցվածքի ու հատկությունների ձևավորման գործընթացները: Արդյունքում ընտրվել են մխման և ծերացման լավարկված ջերմաստիճանները` Tմ=530±100C, Tծ=80±100C, և ծերացման տևողությունը` τծ=36 ժամ, որոնք ապահովում են σժ=570...580 ՄՆ/մ2, HB=1240...1250 ՄՊա, δ=8,5...9,5% բարձր մեխանիկական հատկությունների ստացում: Изучены процессы термической обработки и формирования структуры и свойств армированных стальными волокнами алюминиевых деформируемых литейных сплавов, полученных методом горячего выдавливания. В результате были выбраны оптимальные температуры закалки и старения: Тз = 530±100С, Тст = 80±100С и продолжи-тельность старения: τст = 36 час, которые обеспечивают получение высоких механических свойств: σв = 570...580 МН/ м2, HB = 1240...1250 МПа, δ = 8,5...9,5%. The processes of heat treatment and formation of the structure and properties of aluminum deformable casting alloys reinforced with steel fibers obtained by the method of hot extrusion are studied. As a result, optimal tempering and aging temperatures are selected. Тr = 530±100С, Тag = 80±100С, the duration of aging. τag=36 hours, which provide high mechanical properties. σT = 570...580 МН/m2, HB = 1240...1250 MPa, δ = 8.5...9,5%.
Keywords: Նյութագիտություն