Կարտոֆիլահան մեքենայի ռոտացիոն կոշտամանրիչ-փոխակրիչի դանակով կտրված հողային տաշեղի թռիչքի հետազոտությունը - Եսոյան, Ա. Ա.,; Մաթևոսյան, Ա. Ա.; Եսոյան, Ա. Մ. (ՀԱԱՀ հիմնադրամ)
Ծանր հողերի պայմաններում կարտոֆիլահան մեքենաները պալարահանման անհրաժեշտ տեխնոլոգիական որակ չեն ապահովում: Ուստի առաջարկվում է խոփաէլևատորային համակարգը համալրել պալարամարգաշարքի դինամիկական կոշտաջարդիչով: Դինամիկական սկզբունքով աշխատող կոշտամանրիչ- փոխակրիչը տեղակայվում է կարտոֆիլահան մեքենայի խոփերից առաջ և ընդգրկում է պալարաբունն ամբողջությամբ, ինչը հնարավորություն է տալիս կտրված հողային տաշեղը դուրս բերել միջմարգային տարածություն՝ ապահովելով թռիչքի բավարար հեռավորություն, պալարահողային զանգվածում նվազեցնել հողի քանակությունը և զտման էլևատորին մատուցել հողից առավելագույնս մաքրված պալարազանգված:
Keywords: Ագրարային ճարտարագիտություն