Մոլիբդենի դիսիլիցիդի ստացման գործընթացի հետազոտումը` մոլիբդենիտային խտանյութերի մաքրմամբ - Հարությունյան, Ս. Ա.; Դավիդյան, Ա. Կ.; Գրիգորյան, Ա. Ս.; Հակոբյան, Ա. Ռ.; Սաֆարյան, Տ. Ն. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Հետազոտվել են մոլիբդենիտային խտանյութերի ֆլոտոռեագենտներից և խառնուրդներից մաքրման, շլամազերծման գործընթացները: Ստացված համալիր հետազոտության արդյունքում մշակվել է մոլիբդենիտային խտանութերից սիլիկաջերմային մեթոդով մոլիբդենի դիսիլիցիդի ստացման ժամանակակից տեխնոլոգիա, որը ներառում է մոլիբդենի դիսուլֆիդի մաքրում խառնուրդ էլեմենտներից, ստացված մաքուր MoS2-ի և Si-ի փոշեխառնուրդի մամլում և բրիկետների բարձրջերմաստիճանային սինթեզ ջրածնի միջավայրում: Исследованы процессы очистки молибденитовых концентратов от флотореагентов и смесей и процесс обесшламливания. В результате комплексных исследований разработана современная технология производства дисилицида молибдена силикотермическим методом из молибденитовых концентратов, включающая очистку дисульфида молибдена от примесей элементов, прессование смеси полученного чистого порошка MoS2 и Si и высокотемпературный синтез брикетов в среде водорода. Processes of purification of molybdenite concentrates from floatation reagents and mixtures, as well as the process of decantation are investigated. As a result of complex invetigations, an up-to-date production technology of molybdenum disilicide is developed by the silicothermal method from molybdenite concentrates, which includes purification of molybdenum disulfide from mixed elements, compression of powder mixture of the received pure MoS2 and Si and high-temperature synthesis of briquiets in hydrogen environment.
Keywords: Մետալուրգիա