ՀՀ սոցիալ-ժողովրդագրական խնդիրները և ազգային ինքնապահպանության հարցերը - Բոյաջյան, Արտաշես Գ.; Ավետիսյան, Գայանե Ռ.
Ժամանակակից աշխարհում տիրապետող երկու հակադիր գաղափարախոսությունները՝ ազգայինը և գլոբալացումը, վճռորոշ ազդեցություն ունեն բնակչության բնական վերարտադրության և ազգային ինքնության պահպանման վրա: Հոդվածի նպատակն է վերլուծել ՀՀ ժողովրդագրական պատկերը, վեր հանել ազգային ինքնությունը խաթարող ժողովրդագրական հիմնախնդիրները և առաջարկել հնարավոր լուծումներ։ Հաշվի առնելով մեր հանրապետությունում ընթացող հասարակական, տնտեսական և քաղաքական գործընթացները՝ սույն հոդվածում փորձել ենք ներկայացնել սոցիալ-ժողովրդագրական գործընթացները և դրանով պայմանավորված՝ ազգային ինքնության պահպանման խնդիրները։ The two opposing ideologies prevailing in the modern world, nationalism and globalization, have a decisive influence on the natural reproduction of the population and the preservation of national identity.Analysis: Within the framework of the research, studies were mainly carried out from demographic, social geographical, ethnological, sociological, historical and economic perspectives, and the issues of national identity from ethnological, philosophical and cultural perspectives. Две противоположные идеологии, преобладающие в современном мире, национа-лизм и глобализация, оказывают определяющее влияние на естественное воспроизводство населения и сохранение национальной идентичности. Анализ: В рамках темы исследования проводились в основном с демографической, социально-географической, этнологической, социологической, исторической и экономической точек зрения, а вопросы национальной идентичности - с этнологической, философской и культурологической точек зрения.
Keywords: Ազգագրություն