Մասնագիտություն և զբաղմունք ցույց տվող բառերը Շիրակի բարբառային բառարաններում - Բազեյան, Կարինե Ռ.
Հոդվածում քննության է առնված Շիրակի բարբառային բառարանների նյութը, որի միջոցով ներկայացված են Շիրակի պատմազգագրական մարզի ու դրա կենտրոն Ալեքսանդրապոլ-Լենինականի բնակչության մասնագիտական գործունեության ձևերը, տարածված զբաղմունքներն ըստ տնտեսության ոլորտների՝ արհեստներ, առևտուր, սպասարկում: Ավանդական մշակույթը կրողների բացակայության պայմաններում տարաբնույթ բառարանները հանդես են գալիս որպես անցյալ դարաշրջանի մասին հավաստի տեղեկատվության աղբյուրներ: The article examines the material of the dialect dictionaries of Shirak, through which the forms of professional activity of the population of the Shirak ethnographic region and its center Alexandropol-Leninakan are presented, specifically popular occupations have been mirrored according to economic sectors: crafts, trade, service. In the absence of bearers of traditional culture, dictionaries act as sources of reliable information about a bygone era. В статье рассматривается материал диалектных словарей Ширака, по которому представлены формы профессиональной деятельности населения Ширакской историко-этнографической области и его центра Александрополь-Ленинакана, популярные занятия по отраслям экономики: ремесла, торговля и сфера обслуживание. В условиях отсутствия носителей традиционной культуры словари выступают источниками достоверной информации об ушедшей эпохе.
Keywords: Ազգագրություն