Կամար, թաղ, խորան, խոյ, վիշապ և այլ հորինվածքային ձևերի և դրանց նախատիպերի համեմատական վերլուծության մի շարք հարցեր - Գրիգորյան, Աշոտ Հ.; Գրիգորյան, Անի Ա.; Նահատակյան, Դավիթ Ս.
Համաձայն տարածված տեսակետի՝ հայկական միջնադարյան ճարտարապետական որոշ ձևեր հարևան երկրների ազդեցություններ ունեն։ Այս շարքում են նաև տեսական մոտեցումները՝ կամար, թաղ, խորան, խոյ, վիշապ և այլ հորինվածքային ձևերի վերաբերյալ։ Բնական հարց է ծագում՝ նախքան քրիստոնեության շրջանը մեզանում որևէ պատկերացում կամ փաստացի գտածո չի՞ եղել, որը հիմք հանդիսանար դրանց տեղական՝ հայկական ծագման մասին կարծիք հայտնելու համար։ According to a commonly shared opinion, certain medieval Armenian designs are believed to bear the influence of neighboring states. These include also theoretical opinions regarding arches, vaults, apses, rams, dragons and other design forms. The question naturally arises – were there no images or actual findings on Armenian territory in the pre-Christian era that could serve as the basis for claiming a local, Armenian origin for these forms? Согласно рапространенному мнению некоторые формы средневекового армянско- го зодчества испытали влияние соседних стран. Возникает естественный вопрос, разве не было до принятия христянства в Армении каких-либо представлений и артефактов, которые позволили бы заявить об их первородном армянском происхождении?
Keywords: Ճարտարապետություն