Հին հայերենի նախդրավոր վերլուծական կառույցների փոխակերպումը համադրական կառուցատիպերի (տարժամանակյա հայեցակետ) - Խաչատրյան, Լալիկ Մ.
Ժամանակի ընթացքում լեզվի համակարգում տեղի են ունենում փոփոխություններ, որոնք ընթանում են լեզվական համակարգի տարբեր մակարդակներում։ Այդ կարգի փոփոխություններ կարելի է ցույց տալ նաեւ լեզվի բառային մակարդակում, որտեղ արձանագրվել է վերլուծականությունից անցում համադրականության։ Ձեւաիմաստային այդ փոփոխությունների տիրույթում զգալի տեսակարար կշիռ ունեն հին հայերենի ի, առ, ընդ եւ ըստ նախդիրները, որոնք արդիհայերենյան բաղադրությունների արտահայտության պլանում ունեն ածանցական արժեք, ինչպես՝ հանձին,դեպի, առընթեր, առանձին, առերես, ընդհուպ, ըստորում եւ այլն։ The work refers to the phenomenon of transformation and is based on the theories available in the professional literature. The article examines the transformations of analytical structures with prepositions ի, առ, ընդ, ըստ in Ancient Armenian, which are considered synthetic structures in Modern Armenian. Работа относится к явлению трансформации и основана на теориях, имеющихся в профессиональной литературе [11, с. 565]. В статье рассматриваются трансформации аналитических конструкций с предлогами ի, առ, ընդ, ըստ в древнеармянском языке, которые считаются синтетичными конструкциями в современном армянском языке (3, с. 272; 10, с. 139).
Keywords: Բանասիրություն; Հայ լեզվաբանություն