Տարընթերցումը որպես գեղարվեստական պատկերի կառուցման ձև - Բեքմեզյան, Աստղիկ
Հոդվածում ուսումնասիրության նյութ է դարձել ժամանակակից նոր սերնդի հեղինակ Էդուարդ Հարենցի բանաստեղծական ժողովածուների գեղարվեստական առանձնահատկությունների դրսևորումների համակարգը։ Գեղարվեստական գրականության և ընդհանրապես արվեստի բոլոր տեսակների հիմնական առանձնահատկությունը պատկերավորման համակարգի ինքնատիպությունն է և գեղագիտական աշխարհընկալման՝ նոր լեզվով վերաիմաստավորման կարողությունը։ Ուսումնասիրության նյութը կարևորվում է նրանով, որ ժամանակակից գեղարվեստական մտածողությունը փնտրում է նոր ձևեր, նոր մոտեցումներ, նոր ձևակերպումներ՝ թե՛ աշխարհի ընկալման, թե՛ իրականության վերաիմաստավորման, թե՛ սեփական աշխարհաճանաչողությունը ներկայացնելու համար։ In the article, the system of manifestations of the artistic features of the poetry collections of Eduard Harents, a representative of the modern generation, has become the subject of study. The primary characteristic of literary art, and of all types of art in general, is the originality of the imaging system and the ability to reinterpret the aesthetic worldview in a new language. The material of the study is highlighted by the fact that modern artistic thinking is seeking new forms, approaches, and formulations, both for the perception of the world and for the reinterpretation of reality, as well as for presenting one's own understanding of the world. In the article, the originality of creating the image in Harents' poetic works is subjected to a structural-textual analysis, highlighting the distinguishing features of the author's linguistic sensibility, the surprising possibilities of word usage and perception, and the potential for interpreting sound, letters, and meaning within a word, as well as the interplay between letters, words, signs, and meaning. Главной особенностью художественной литературы, да и всех видов искусств в целом, является своеобразие образной системы и способность переосмыслить эстетическую картину мира на новом языке. Материал исследования выделяется тем, что современное художественное мышление ищет новые формы, новые подходы, новые формулировки как для восприятия мира, для переосмысления действительности, так и для представления собственного миропознания. В статье структурно-текстологическому анализу подвергается своеобразие создания образа произведений Аренца-поэта, отличительные особенности авторского чувства языка, удивительные возможности словоупотребления и восприятия, возможности интерпретации звука, буквы, значение в слове, буква-слово-знак-значение, знаки связи.
Keywords: Պատմություն; Գրականության տեսություն