Պանդխտության պատկերումը Հակոբ Մնձուրու ստեղծագործություններում - Ավագյան, Արծրուն
Հոդվածում վեր է հանվում սփյուռքահայ տաղանդավոր գրող Հակոբ Մնձուրու (Հակոբ Տեմուրճեան, 1886-1978թթ.) ստեղծագործություններում պատկերվող պանդխտության թեման։ Այդ թեման արևմտահայ գրականության մեջ վաղուց էր արծարծվել՝ Մելքոն Կյուրճյան, Գրիգոր Զոհրապ, Դանիել Վարուժան ․․․, սակայն Մնձուրին իր պատմվածքներում շեշտը դրել է ոչ այնքան սոցիալական խնդիրների վրա, որքան՝ մարդկային ու ազգային այն արժեքների փլուզման, որն իր հետ բերում էր պանդխտությունը. գյուղը մնում էր առանց տղամարդկային աշխատող ուժի, կանայք ծերանում էին իրենց ամուսիններին տասնամյակներով սպասելով, բնակավայրերը մնում էին անպաշտպան և պարբերաբար ենթարկվում ավարառության։ В статье рассматривается тема странничества в произведениях талантливого писателя армянской диаспоры Акопа Мндзури (Акоп Темурчян, 1886-1978). Эта тема давно подни-малась в западноармянской литературе в произведениях Мелкона Кюрчяна, Григора Зограба, Даниела Варужана..., однако Мндзури в своих рассказах акцентировал внимание не столько на социальных проблемах, сколько на крахе человеческих и национальных ценностей, который принесло с собой иноземство. Деревня оставалась без мужской рабочей силы, женщины старели, десятилетиями ожидая своих мужей, поселения оставались беззащитными и регулярно подвергались разграблению. The article discusses the theme of wandering in the works of the talented writer of the Armenian Diaspora Hakob Mndzuri (Hakob Temurchyan, 1886-1978). This topic has long been raised in Western Armenian literature in the works of Melkon Kurchyan, Grigor Zohrab, Daniel Varuzhan..., however, Mndzuri in his stories focused not so much on social problems as on the collapse of human and national values that foreignness brought with it. The village was left without male labor, women were aging, waiting for their husbands for decades, settlements remained defenseless and were regularly looted.
Keywords: Պատմություն; Գրականության տեսություն