Արյունոտ օրերի մատյանը (Ավետիք Իսահակյանի 1941-1944 թթ. օրագրությունը) - Իսահակյան, Ավիկ
Հոդվածը ներկայացնում է մեծ բանաստեղծի գրական ժառանգության մի կարևոր հատված՝ նրա ստեղծագործական ծոցատետրերը, որոնք նրա ստեղծագործության պատկառելի մասն են կազմում: Ներկայացվող ծոցատետրը, որի գրառումներն արվել են 1941-1944թթ. մի օրինակելի նմուշ են Իսահակյանի ծոցատետրի՝ թե՛ բովանդակային, թե՛ ժանրային իմաստով: Պատերազմական շատ առումներով, դժվարին մի շրջան, որը զարմանալի կերպով արտացոլվել է նրա ոչ մեծ, ընդամենը 20 էջանոց ընդհանուր տետրի չափսերի ծոցատետրում: Այստեղ սևեռված է Իսահակյանի հետաքրքրությունների մի լայն շղթա՝ սկսած ռուսաց դեսպան Նելիդովի հակահայկական հայտարարություններից մինչև Րաֆֆու իմաստուն կանխատեսումները, Շահամիր Շահամիրյանի որդու տապանագրից մինչև Յավա կղզու բնակիչների սովորույթները, ֆաշիզմի գաղափարախոսների հայացքներից մինչև Մեսխեթ աքսորյալ ժողովրդի տառապանքները: Եվ այսպես շարունակ: Այդ ոչ մեծ ծավալի մատյանում հավաքագրված են շուրջ 40 նովելի հակիրճ պատումներ, զուտ գրողի ստեղծագործական լաբորատորիային բնորոշ գրառումներ, նշումներ, ասացվածքներ, ոճեր: Եվ, բնականաբար, բոլոր այդ գրառումներով անցնում է ընթացող Երկրորդ աշխարհամարտի զորեղ շունչը: Ուստի և հրատարակումը վերնագրված է «Արյունոտ օրերի մատյանը»: The publication introduced one of the important pages of the literary heritage of Avetik Isahakyan. The poet's working notebooks and diaries are meant. He had constantly kept notebooks and diaries for all his life. The article presents one of the numerous notebooks of Isahakyan of 1941-1944. The 22 pages of the notebook reflect the tragedy that the people endured, the thoughts and experiences of the poet associated with the Great Patriotic War. That is why we symbolically called this notebook “the chronicle of bloody days,” and this is truly a chronicle of the historical struggle of the people. Here, the poet’s unique thoughts about the past and present of Armenia, about its fate are largely expressed. Here also brief treatments of a number of plots and themes that in the future could form the basis of certain works of the Armenian poet took place. The studied notebook is important in particular for revealing the genre of notebooks and diaries in Isahakyan's creative work as well as in Armenian prose of the twentieth century in general. Данная публикация знакомит читателя с одной из важных страниц творческого наследия Аветика Исаакяна. Имеются в виду особый жанр - записные книжки и дневники поэта. В течении всей жизни он постоянно вел записные книжки и дневники. В статье рассматривается одна из многочисленных записных книжек Исаакяна1941-1944 годов. На 22 страницах записной книжки отражена трагедия, которую переживал народ, мысли и переживания поэта, связанные с Великой Отечественной войной. Именно поэтому данную записную книжку мы символически назвали “летописью кровавых дней”, и это действительно летопись исторической борьбы народа. Здесь во многом выражены своеобразные мысли поэта о прошлом и настоящем Армении, о ее судьбе. Здесь также нашли место краткие обработки ряда сюжетов и тем, которые в будущем могли бы лечь в основу тех или иных художественных произведений. армянского поэта. Исследуемая записная книжка важна для изучения жанра записной книжки и дневников в творчестве Исаакяна в частности и в армянской прозе ХХ века в целом.
Keywords: Պատմություն; Գրականության տեսություն