Памяти борца за свободу – Джорджа Гордона Байрона (к 200-летию со дня смерти) - Бекарян, Анаит (ՀՀ ԳԱԱ)
19 апреля 2024 г. исполнилось 200 лет со дня смерти великого английского поэта. Многие армянские поэты воспели в своих стихах образ неутомимого борца за свободу Дж. Байрона, оставившего яркий след в армянской культуре, изучавшего армянский язык и литературу. Образ мятежного поэта был созвучен армянскому народу, на долю которого выпали тяжкие испытания. Личность Джорджа Байрона стала героем лирических произведений как западноармянских, так и советских армянских поэтов․ 2024 թ․ ապրիլի 19-ին լրացավ Բայրոնի մահվան 200-ամյակը: Շատ հայ բանաստեղծներ ներբողներ են ձոնել և բազմաթիվ սրտառուչ տողեր նվիրել բանաստեղծին: Դրանց միջոցով հայ բանաստեղծները բնորոշել են ազատության համար մարտնչող Բայրոն-մարտիկին, հայոց լեզուն, հայ գրականությունն ու մշակույթն ուսումնասիրող մեծ անհատին՝ տալով նրա խռովահույզ հոգու, խոհերի և պոռթկումների իրական նկարագիրը: Բայրոնին ներբողներ են ձոնել Սմբատ Շահազիզը, Հովհաննես Թումանյանը, Ռուբեն Որբերյանը, Վահրամ Թորգոմյանը, Եղիա Փեչիկյանը, Հրաչյա Հովհաննիսյանը, Նաիրի Զարյանը և ուրիշներ: On April 19, 2024 we commemorate the bicentenary of George Gordon Byron’s death. Many Armenian poets have expressed their deep admiration for Byron, penning heartfelt verses in his honour. In Armenian poetry, Byron is often revered as a champion of freedom and known for his study of the Armenian language, literature, and culture. Pieces by Armenian poets resonate with the poet’s rebellious spirit. Among the dithyrambs dedicated to Byron are those by Smbat Shahaziz, Hovhannes Toumanian, Rouben Vorberian, Vahram Torgomian, Eghia Pechikian, Hrachia Hovhannisyan, Nairi Zaryan and others.
Keywords: Джордж Байрон; Биография