Երևանի զբոսայգիները՝ որպես ճարտարապետական լանդշաֆտի դիզայնի մաս - Պետրոսյան, Արմինե (ՀՀ ԳԱԱ)
Զբոսայգիները քաղաքի այցեքարտերից են, քանզի դրանց առկայությունը յուրահատուկ հմայք է տալիս քաղաքային պատկերին: Երեւանի զբոսայգիների առանձնահատկությունը ճարտարապետական անսամբլն է՝ ինքնատիպ շատրվաններով, արձաններով, ցայտաղբյուրներով, նաեւ նստարաններով եւ այլ հետաքրքիր բաղադրիչներով: Երեւանի այգիները կարեւոր նշանակություն ունեն որպես ճարտարապետական լանդշաֆտի դիզայնի մաս եւ աչքի են ընկնում իրենց դիզայներական լուծումներով: Երեւանի գլխավոր ճարտարապետ մեծն Ալեքսանդր Թամանյանը մայրաքաղաքի հատակագիծը նախագծել է որպես քաղաք-այգի: Հաշվի առնելով այս տարածքի կիսաանապատային կլիման՝ նա գլխավոր հատակագծի մշակման ընթացքում հույժ կարեւոր նշանակություն է տվել մայրաքաղաքի կանաչապատմանը: Կարող ենք ասել, որ Երեւանի գրեթե բոլոր այգիներին բնորոշ է հուշարձանների առկայությունը։ Садово-парковая зона является одной из визитных карточек города, ведь их наличие придает городскому пейзажу неповторимое очарование. Особенностью ереванских парков является архитектурный ансамбль с оригинальными фонтанами, статуями, родниками, скамейками и другими интересными компонентами. Сады Еревана играют важную роль в архитектурно-ландшафтном дизайне и выделяются своими дизайнерскими решениями. Главный архитектор Еревана Александр Таманян спроектировал план столицы как города-парка. Учитывая полупустынный климат этой местности, архитектор при разработке генерального плана придавал ключевое значение озеленению столицы. Можно сказать, что характерным почти для всех парков Еревана является наличие памятников. Parks are one of the visiting cards of the city, because their presence gives the city landscape a unique charm. A feature of Yerevan parks is an architectural ensemble with original fountains, statues, fountains, benches and other interesting components. Gardens of Yerevan play an important role in architectural and landscape design and are distinguished by original solutions. The chief architect of Yerevan, Alexander Tamanyan, designed the plan of the capital as a city-park. Taking into account the semidesert climate of this area, when developing the master plan, he attached great importance to the greening of the capital. We can say that the presence of monuments is characteristic of almost all parks in Yerevan.
Keywords: Մշակույթ; Արվեստագիտություն