Երվանդ Օտյանի «Ընկ. Բ. Փանջունի» երգիծավեպի նկարազարդումների շուրջ - Մելիքյան, Սաթենիկ (ՀՀ ԳԱԱ)
Սփյուռքահայ կյանքում Երվանդ Օտյանի «Ընկ. Բ. Փանջունի» գրքի հրատարակումը մշակութային նշանակալի երեւույթ էր: Երգիծավեպը ձեւավորեց Ալեքսանդր Սարուխանը (1898-1977), որը նորագույն շրջանի հայկական մշակույթի պատմության մեջ մտել ու գնահատվում է որպես հմուտ ծաղրանկարիչ: Գրքի ընթերցում-դիտումը ցույց է տալիս, որ յուրաքանչյուր էջում առկա է գերադրականը՝ բուռն խրախճանքը, տուրուդմփոցը եւ այլն: Հերոսների պահվածքը (Փանջունու եւ իր համախոհների), շարժուձեւը, դիմախաղը, կեցվածքները հասցված են ծայրահեղ լարվածության: Եվ այդ գերադրականը կատարվում է ռեալիստորեն մանրակրկիտ պատկերված, առօրեականությամբ տոգորված տեսարանների՝ իբրեւ թատերական դեկորացիաների դիմաց: Նյութի նման պատկերավորումը որոշակի գրավչություն է հաղորդում նկարչի բազմաբնույթ ստեղծագործություններին՝ ապահովելով դրանց անկրկնելի սարուխանական բնույթը: Издание книги Ер. Отяна «Тов. Б. Панджуни» явилось знаменательным событием в культурной жизни армянской диаспоры Египта. Оформление книги было поручено известному художнику-карикатуристу Александру Сарухану (1898-1977), который впервые в истории армянского книгопечатания оформил ее сатирическими рисунками и карикатурами. Литературный текст и рисунки настолько сопоставимы, что, как в прочтении, так и в просмотре материала превалирует характерное для сатирического жанра преувеличение, экспрессия, гротеск, которыми пропитаны сценки неудержимого веселья, мордобоя и т.д. Publication of Yer. Otyan's book "Comrade. B. Panjuni" was a significant event in the cultural life of the Armenian diaspora in Egypt. The design of the book was entrusted to the famous cartoonist Alexander Sarukhan (1898-1977), who for the first time in the history of Armenian book printing designed it with satirical drawings and caricatures. The literary text and drawings are so comparable that, both in reading and viewing the material, the extreme exaggeration, expression, grotesque characteristic of the satirical genre prevails, with which the scenes of irrepressible fun, scuffle, etc. are saturated.
Keywords: Մշակույթ; Գրատպություն