Творческие силы канадской армянской сцены: Анаит Гуюмджян (1938-2020) - Бекарян, Анаит (ՀՀ ԳԱԱ)
Сценический дебют Анаит Гуюмджян состоялся в Турции, а впоследствии она стала выступать на канадской сцене.Талантливая актриса была также режиссером-постановщиком многих спектаклей. Ее партнерами по сцене были супруги Мадатян, Хачик Арзуманян, Мгер Мкртчян. Она принимала участие во многих спектаклях и снискала любовь зрительской аудитории. Спектакли «Зов журавля» и «Дядюшка Багдасар» с ее участием имели огромный резонанс и удостоились высокой оценки критики. В труппе «Петрос Адамян» играли многие одаренные актеры канадской сцены, но среди них особое место занимала Анаит Гуюмджян как многогранная личность и скромная служительница муз. Կանադահայ թատրոնի տաղանդավոր դերասանուհի Անահիտ Գույումճյանը իր բեմական առաջին քայլերը կատարել է Թուրքիայում, իսկ հետագայում խաղացել Կանադայում: Նրա խաղընկերներն են եղել Մադաթյան ամուսինները, Խաչիկ Արզումանյանը, Մհեր Մկրտչյանը, Պերճ Ֆազլյանը եւ ուրիշներ: Անահիտ Գույումճյանը մասնակցել է բազմաթիվ ներկայացումների՝ արժանանալով թատերասեր հասարակայնության, ինչպես նաեւ մամուլի բարձր գնահատականների: Թատերասեր կանադահայերի համար անմոռանալի օրեր են եղել «Կռունկը կը կանչե» եւ «Պաղտասար աղբար» թատերախաղերը: «Պետրոս Ադամյան» թատերախումբը իր գործունեության ընթացքում ունեցել է դերասանական վաստակաշատ բազմաթիվ ուժեր, որոնց մեջ իր առանձնահատուկ տեղն է գրավում հայ բեմի նվիրյալ Անահիտ Գույումճյանը: Anahit Gouyoumjian made her stage debut in Turkey before captivating stages in Canada. As a talented actress, she also took on directing many productions. She shared the stage with the Madatyans, Khachik Arzumanyan, Mher Mkrtchyan. Her diverse roles endeared her to the audience. Her performances in "The Crane's Call" and "Uncle Baghdasar" garnered immense praise from both audiences and critics alike. In the production of "Petros Adamyan", Gouyoumjian stood out among a constellation of gifted actors as a multifaceted persona and a humble muse to the craft.
Keywords: Культура; Деятели армянского театра; Актёрское искусство