Կատարի դերի կերպափոխումները ԱՄՆ-ի արտաքին քաղաքականության մեջ (1970-1990-ական թթ.) - Սարգսյան, Քնարիկ (ՀՀ ԳԱԱ)
Կատարի դերակատարության ուսումնասիրությունը հնարավորություն է ընձեռում ԱՄՆ-ի մերձավորարեւելյան քաղաքականության մեջ բացահայտելու 1970-1990-ական թթ. ԱՄՆ-ի ազդեցությունը Կատարի՝ որպես պետության կայացման գործում՝ վերլուծելով ԱՄՆ-Կատար հարաբերությունների զարգացման դինամիկան, վերհանելով այդ հարաբերությունների առանձնահատկությունները, դիտարկելով ԱՄՆ-Կատար պաշտպանական համագործակցությունը նշված ժամանակահատվածում: Հետազոտությունը կատարվել է փաստերի համադիր քննությամբ, պատմաքննական եւ պատմահամեմատական մեթոդների կիրառմամբ: Հոդվածում կատարված վերլուծությունը ցույց է տալիս, որ ԱՄՆ-ն որոշիչ դեր ունեցավ Կատարի Պետության կայացման գործընթացում եւ դարձավ նրա կայունության ու անվտանգության երաշխավորը, ինչն էլ կանխորոշեց այդ երկրի հետագա տեղն ու դերը տարածաշրջանում եւ միջազգային հարթակներում: Կատարն իր հերթին դարձավ մերձավորարեւելյան տարածաշրջանում ԱՄՆ-ի քաղաքական եւ ռազմավարական շարժիչ ուժը՝ շնորհիվ իր ճկուն եւ շրջահայաց արտաքին քաղաքականության։ Изучение роли Катара в ближневосточной политике США в 1970-1990-е годы дает возможность выявить влияние США в становлении Катара как государства. Динамика развития американо-катарских отношений, особенности этих отношений позволяют проанализировать развитие сотрудничества в указанный период в сфере обороны. Проведенные исследования позволяют заключить, что США сыграли решающую роль в процессе становления Государства Катар, став гарантом стабильности и безопасности Катара, что и определило будущее место и роль Катара в регионе и на международной арене. Катар, в свою очередь, стал политической и стратегической движущей силой США в ближневосточном регионе благодаря своей гибкой и осмотрительной внешней политике. Studying the role of Qatar in the US Middle East policy during the period of 1970s- 1990s provides an opportunity to observe the influence of the US in the establishment of Qatar as a state. By analyzing the development dynamics of US-Qatar relations and hig- hlighting the features of those relations, it is possible to analyze the US-Qatar defense cooperation during the said period. The analysis shows that the US played a crucial role in establishing the State of Qa- tar and became the guarantor of Qatar's stability and security. This determined Qatar's future place and role in the region and on the international platforms. Thanks to its flex- ible and prudent foreign policy, Qatar became a political and strategic driving force for the United States in the Middle East region.
Keywords: Արևելագիտություն