The Process of Development of Armenian-Syrian Relations from 1991 to the Present Day - Aghasaryan, Vahe (ՀՀ ԳԱԱ)
Syria holds one of the key positions in the Middle East; geopolitical, economic, and cultural significance of the Syrian Arab Republic may contribute to reinforcing national interests of the Republic of Armenia both in the Middle East and in the whole arab world. Recent developments around Palestine and Israel demonstrated that the processes in the Middle East continue to play fundamental role in the international security system. Diplomatic, political and financial support of the majority of muslim states for the arab people of Palestine indicates the relevance of this issue for the regional countries. Geopolitical shifts in the Middle East may lead to the emergence of new opportunities for development of cooperation between Armenia and the regional states displaying negative attitude towards the support of Azerbaijan and Turkey to Israel. Սիրիայի Արաբական Հանրապետությունը, գտնվելով Մերձավոր Արեւելքի աշխարհաքաղաքական, տնտեսական կարեւոր տարածքում, կարող է կենսական նշանակություն ունենալ Հայաստանի Հանրապետության միջազգային դիրքերը ամրապնդելու հարցում ինչպես Մերձավոր Արեւելքում, այնպես էլ ողջ արաբական աշխարհում։ Պաղեստինի եւ Իսրայելի շուրջ տեղի ունեցած վերջին իրադարձությունները փաստում են, որ Մերձավոր Արեւելքում կատարվող գործընթացները շարունակում են հիմնարար դեր խաղալ միջազգային անվտանգության համակարգում: Մահմեդական երկրների մեծ մասի դիվանագիտական, քաղաքական եւ ֆինանսական աջակցությունը Պաղեստինի արաբ ժողովրդին ցույց է տալիս այս խնդրի արդիականությունը տարածաշրջանի երկրների համար։ Մերձավոր Արեւելքում աշխարհաքաղաքական փոփոխությունները կարող են հանգեցնել Հայաստանի եւ տարածաշրջանի այն երկրների միջեւ համագործակցության զարգացման նոր հնարավորությունների ստեղծմանը, որոնք բացասաբար են վերաբերվում Ադրբեջանի եւ Թուրքիայի՝ Իսրայելին ցուցաբերած աջակցությանը։ Сирия занимает одно из ключевых мест на Ближнем Востоке։ геополитическая, экономическая и культурная значимость САР может способствовать укреплению интересов Республики Армения как на Ближнем Востоке, так и во всем арабском мире. Последние события вокруг Палестины и Израиля продемонстрировали, что процессы на Ближнем Востоке продолжают играть фундаментальную роль в международной системе безопасности. Дипломатическая, политическая и финансовая поддержка большинства мусульманских стран, оказанная арабскому народу Палестины, говорит об актуальности данной проблемы для стран региона. Геополитические изменения на Ближнем Востоке могут привести к созданию новых возможностей для развития сотрудничества между Арменией и странами региона, которые негативно относятся к поддержке Израиля со стороны Азербайджана и Турции.
Keywords: Political science