The Crimes of Azerbaijan Against the Civilian Population of Artsakh During the 2016 April War - Avanesyan, Iskuhi (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
In the early morning hours of April 2, 2016 the Azerbaijani armed forces launched a thoroughly planned large-scale offensive along the entire line of contact between NKDA and Azerbaijani AF, deploying tanks, attack helicopters, heavy artillery, rocket launchers. The Azerbaijani surprise and unprovoked offensive was the largest and bloodiest breach of the ceasefire regime installed in 1994 through a trilateral agreement between NKR, Armenia and Azerbaijan. The active phase of the armed conflict lasted until 12pm on April 5, when by active interference of the international community the cease-fire regime of 1994 was restored. During the April war, Azerbaijan committed numerous war crimes and crimes against humanity, in particular many cases of brutal killings, torture and inhuman treatment of Armenian civilians and prisoners of war. As a consequence of Azerbaijan's military aggression from April 2 to April 5, 2016, a total of 80 individuals lost their lives in the Nagorno-Karabakh Republic (NKR), comprising 76 servicemen and 4 civilians. Among these casualties, 31 fell under the control of Azerbaijan. It is important to emphasize that the Azerbaijani Armed Forces have committed serious violations of international humanitarian law against the civilian population, as well as military personnel, which can be qualified as war crimes. Արցախի ժողովրդի ինքնորոշման իրականացումից ի վեր Ադրբեջանի Հանրապետությունը շարունակել է հայերին հետապնդելու քաղաքականությունը և, մասնավորապես, վերջին տարիներին ձեռնամուխ է եղել համատարած հայատյացության քարոզին, ինչն, ի թիվս բազմաթիվ այլ դրսևորումների, արտահայտվել է հայերին սպանած անձանց հերոսացման, հայկական մշակութային արժեքների ոչնչացման և առհասարակ հայերի՝ իրենց պատմական բնակության տարածքներում գոյության իրավունքի մերժման միջոցով։ Սույն հոդվածում ներկայացված են 2016 թ. ապրիլին Ադրբեջանի սանձազերծած պատերազմում Արցախի բնակչության դեմ հանցագործություն-ները: Վերհանվում են Ադրբեջանի և մասնավորապես վերջինիս զինված ուժերի կողմից քաղաքացիական խաղաղ բնակչության նկատմամբ անմարդկային վերաբերմունքի դեպքերը և քաղաքացիական օբյեկտների դեմ ուղղորդված ու նախապես պլանավորված հարձակումները: Հարկ է ընդգծել, որ Ադրբեջանի զինուժը խաղաղ բնակչության, նաև՝ զինվորականների հանդեպ թույլ է տվել միջազգային մարդասիրական իրավունքի նորմերի լուրջ խախտումներ, որոնք պետք է որակել որպես պատերազմական հանցագործություններ։ Խոսքը, մասնավորապես, քաղաքացիական անձանց սպանությունների, խոշտանգումների ու դիակների խեղման դեպքերի մասին է։ С момента провозглашения самоопределения Арцаха Азербайджанс-кая Республика продолжала политику преследования армян. В част-ности, в последние годы она начала активно проводить политику широ-комасштабной пропаганды армянофобии. Это проявляется, среди прочего, в героизации лиц, совершивших убийства армян, уничтожении армянских культурных ценностей и отказе армянам в праве на существование на территориях их исторического проживания в целом. Данная статья рассматривает преступления, совершенные в отношении населения Арцаха во время войны, развязанной Азербайджаном в апреле 2016 года. Были выявлены случаи бесчеловечного обращения с мирным гражданским населением со стороны Азербайджана и, в частности, его вооруженных сил. Также отмечены целенаправленные и заранее спланированные нападения на гражданские объекты. Важно подчеркнуть, что Вооруженные Силы Азербайджана совершили серьезные нарушения норм международного гуманитарного права в отношении гражданского населения, а также военнослужащих, что может быть квалифицировано как военные преступления. В частности, речь идет об убийствах, пытках гражданских лиц и нанесении увечий трупам. Изучение фактов свидетельствует о том, что массовые убийства армян имели периодический характер и продолжаются по сей день.
Keywords: History