Տրիստորային փոխակերպիչին ինդուկտորի միացման ավտոտրանսֆորմատորային մեթոդ - Մանուկյան, Պ. Ս.; Հարությունյան, Ա. Մ.; ՍարգսյաՆ, Ս. Ջ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Դիտարկված է ինվերտորի պարամետրերի ճշգրիտ համաձայնեցման հարցը՝ բեռի պարամետրերի հետ փոխակերպիչի ամենաբարձր ելքային հզորություն ստանալու նպատակով, ապահովելով նրա անհրաժեշտ կայունությունը: Պատրաստվածքի շառավղային ուղղությամբ ջերմաստիճանի անթույլատրելի բարձր անկումներից խուսափելու համար ինդուկտորների տեսակարար հզորությունը սահմանափակվում է, ինչի արդյունքում պարզվում է, որ նպատակահարմար է դրանք պատրաստել 500...750 Վ և բարձր լարման համար: Բացի այդ, բեռի ռեակտիվ հզորության կոմպենսացիայի համար վառարանային բարձր հաճախականության կոնդենսատորներն արտադրվում են 375-ից 1000 Վ անվանական լար- մամբ, հետևաբար՝ ինդուկտորի միացումը ինվերտորին՝ իջեցված ելքային լարումով, պետք է իրականացվի ավտոտրանսֆորմատորային սխեմայով: Այս հոդվածում հաշվարկները պարզեցնելու համար ենթադրվում է, որ ինդուկտորի երկարությամբ հզորության գործակիցն ունի որոշակի հաստատուն միջինացված արժեք և կախված չէ ինդուկտորի երկայնքով ջերմաստիճանային դաշտի բաշխումից: Ելնելով այս ենթադրությունից, բեռի ակտիվ դիմադրության կախվածությունը ինդուկտորի գալարների քանակից կարող է ներկայացվել գծային ֆունկցիայի տեսքով տրանսֆորմացիայի տարբեր գործակիցների դեպքում: Ինվերտորի պարամետրերը բեռնվածքի շղթայի պարամետրերին համապատասխանեցնելիս անհրաժեշտ է ոչ միայն ապահովել լրիվ կոմպենսացիա, այլև ընտրել կոնտուրի համարժեք ակտիվ դիմադրության արժեքը այնպես, որ ինվերտորը զարգացնի առավելագույն հզորություն, և այդ դեպքում տրիստորների կառավարելիությունը վերականգնելու համար նախատեսված ժամանակը պետք է մնա թույլատրելի սահմաններում։ Ուստի, բեռնվածքի կոնտուրի համարժեք ակտիվ դիմադրության արժեքի գնահատումը տրանսֆորմացիայի տարբեր գործակիցների դեպքում դառնում է անհրաժեշտություն: Рассмотрен вопрос правильного согласования параметров инвертора с параметрами нагрузки с целью получения наибольшей выходной мощности преобразователя при необходимом запасе его устойчивости. Во избежание недопустимо высоких перепадов температуры в радиальном направлении заготовок удельная мощность индукторов ограничивается, в результате чего оказывается целесообразным выполнять их на напряжение 500…750 В и выше. Кроме того, печные высокочастотные конденсаторы для компенсации реактивной мощности нагрузки выпускаются с номинальным напряжением от 375 до 1000 В, поэтому подключение индуктора к инвертору с пониженным выходным напряжением приходится осуществлять по автотрансформаторной схеме. С целью упрощения расчетов в настоящей работе принято допущение, что коэффициент мощности по длине индуктора имеет некоторое постоянное усредненное значение и не зависит от распределения температурного поля вдоль индуктора. Исходя из такого допущения, зависимость активного сопротивления нагрузки от числа витков индуктора может быть представлена в виде линейной функции при различных коэффициентах трансформации. При согласовании параметров инвертора с параметрами нагрузочного контура необходимо не только обеспечить полную компенсацию, но и подобрать величину эквивалентного активного сопротивления контура таким образом, чтобы инвертор отдавал наибольшую мощность, и при этом время, предоставляемое на восстановление управляемости тиристоров, должно оставаться в допустимых пределах. Поэтому оценка величины эквивалентного активного сопротивления нагрузочного контура при различных коэффициентах трансформации является необходимой. The issue of the correct coordination of the inverter parameters with the load parameters in order to obtain the highest output power of the converter at the necessary margin of its stability is considered. In order to avoid impermiassibly high temperature drops in the radial direction of the workpieces, the specific power of inductors is limited, as a result of which it is expedient to perform them for a voltage of 500 ... 750 V and higher. In addition, high-frequency furnace capacitors for compensating the reactive power of the load are produced with a rated voltage from 375 to 1000 V, so the connection of the inductor to the inverter with a reduced output voltage has to be carried out according to the autotransformer circuit. In order to simplify the calculations, it is assumed that the power factor along the length of the inductor has a certain constant averaged value and does not depend on the distribution of the temperature field along the inductor. Based on this assumption, the dependence of the active resistance of the load on the number of turns of the inductor can be presented as a linear function for various transformation ratios. When matching the parameters of the inverter with the parameters of the load circuit, it is necessary not only to ensure full compensation, but also to select the value of the equivalent active resistance of the circuit in such a way that the inverter give the most power, and at the same time, the time provided for restoring the controllability of the thyristors must remain within acceptable limits. Therefore, the estimation of the value of the equivalent active resistance of the load circuit at various transformation ratios is necessary.
Keywords: Էլեկտրատեխնիկա