Շահումյանի ոսկի-բազմամետաղային հանքավայրի ստորգետնյա մշակման համակարգերի վերլուծությունը - Արմաղանյան, Հ. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ներկայումս ստորգետնյա հանքում կիրառվում են մշակման երկու` վարընթաց և վերընթաց կարգով ենթահարկային շտրեկներից հանքաքարի պոկմամբ և դատարկ ապարներով հանութային տարածության լցափակմամբ մշակման համակարգերը: Ստորգետնյա հանքում կիրառվող հանքաքարի արդյունահանման տեխնոլոգիաների արդյունավետության բարձրացման համար առաջարկվում են տարբերակներ: Այդ առաջարկներն ուղղված են հանքաքարի աղքատացման նվազեցմանը և կորուստների կրճատմանը: В настоящее время в подземном руднике применяются две системы разработки – системы разработки путем отбойки руды из подэтажных штреков в порядке убывания и возрастания и завала выемочного пространства пустой породой. С целью повышения эффективности применяемых в подземном руднике технологий добычи руды предлагаются варианты, которые детально представлены в статье. Данные предложения приведут к обеднению руды и сокращению потерь. Currently, two mining systems are used in the underground mine: a mining system by breaking ore from sublevel drifts through rises and inclines and backfilling methods. In order to increase the efficiency of the applied ore mining technologies in the underground mine, options are proposed, which are presented in the article in detail. These suggestions will help decrease ore losses and depletion․
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ