«Պաշարների հաշվարկման առավելագույն խորություն» կոնդիցիայի պարամետրի հիմնավորումը պղնձամոլիբդենային շտոկվերկային հանքավայրի պայմաններում - Բաղդասարյան, Ա. Թ.; Մամյան, Ս. Վ. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ներկայում շահագործվող պղնձամոլիբդենային հանքավայրի պայմանների դեպքում իրականացվել է պաշարների հաշվարկման առավելագույն խորության հիմնավորումը։ Պաշարների հաշվարկման առավելագույն խորությունը այդ պաշարների յուրացման համար ստեղծվող բացահանքի օպտիմալ խորությունն է, որը որոշվում է մակաբացման սահմանային և եզրագծային գործակիցների հավասարության պայմանից։ Վերջիններիս հաշվարկված արժեքների համեմատությամբ որոշվել է պաշարների հաշվարկման առավելագույն խորությունը։ Для условий эксплуатируемого медно-молибденового месторождения обоснована максимальная глубина подсчета запасов. Предельной глубиной для подсчета запасов является оптимальная глубина карьера, создаваемого для эксплуатации этих запасов, которая определяется условием равенства граничного и контурного коэффициентов вскрыши. Путем сравнения расчетных значений последних определена максимальная глубина подсчета запасов. For the conditions of the exploited copper-molybdenum deposit, the maximum depth for calculating reserves is justified. The maximum depth for calculating reserves is the optimal depth of the quarry created for the exploitation of these reserves, which is determined by the condition of equality of the boundary and contour stripping ratios. By comparing the calculated values of the latter, the maximum depth for calculating reserves is determined.
Keywords: Ընդերքօգտագործման տեխնոլոգիաներ