Տիտանի կարբիդի մասնիկների չափերի և քանակի ազդեցությունները Al-Cu համակարգի համաձուլվածքի կառուցվածքի և հատկությունների վրա - Դեմիրչյան, Տ. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Կատարվել է բարձր տեսակարար ամրությամբ Al-Cu-TiC համակարգի ալյումինային համաձուլվածքների ձուլման գործընթացի և կառուցվածքագոյացման մեխանիզմի վերլուծություն: Դիտարկվել են տիտանի կարբիդի՝ որպես լեգիրող կոմպոնենտի կիրառման առավելությունները և առանձնահատկությունները` նանոկառուցվածքային կոմպոզիտային նյութերի (ԿՆ) ստեղծման նպատակով: Ցույց են տրվել Al+5%Cu+TiC բաղադրությամբ հոմոգեն կառուցվածքով ԿՆ-երի ստացման փորձերի արդյունքները: Նկարագրվել է TiC նանոմասնիկների բաշխվածությունը մայրակի հալույթի մեջ: Հիմնավորվել են մայրակի մեջ տիտանի կարբիդի մասնիկների չափերի և հավելման հարաբերակցության օպտիմալ քանակները: Проведен анализ процесса литья и механизма структурообразования алюминиевых сплавов системы Al-Cu-TiC с высокой удельной прочностью. Рассмотрены преимущества и особенности применения карбида титана в качестве легирующего компонента с целью создания наноразмерных структур композиционных материалов (КН). Показаны результаты экспериментов по получению КН с гомогенной структурой Al+5% Cu+TiC. Описаны наночастицы TiC в материнском расплаве. Oбоснованы оптимальные соотношения размеров и аддитивного соотношения частиц карбида титана в материнском сплаве. An analysis of the casting process and structure - formation mechanism of aluminum alloys of the Al-Cu-TiC system with high specific strength is performed. The advantages and features of using titanium carbide as an alloying component in order to create nanoscale composite materials (CM) are considered. The results of experiments for the production of CM with a homogeneous structure of Al+5%Cu+ TiC are shown. TiC nanoparticles in the parent melt are described. optimal size ratios and additive ratios of titanium carbide particles in the parent alloy are substantiated.
Keywords: Մետալուրգիա