Բազմամետաղ-սուլֆիդային խտանյութից պիրո-հիդրոմետալուրգիական եղանակով պղնձի, ցինկի և կապարիկորզումը - Հովհաննիսյան, Ա. Մ.; Վարդանյան, Դ. Գ.; Նիկոյան, Ն. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Հետազոտված է Կապանի հանքահարստացնող ֆաբրիկայում արտադրված բազմամետաղ-սուլֆիդային խտանյութից պիրո-հիդրոմետալուրգիական եղանակով պղնձի, ցինկի և կապարի կորզման գործընթացը: Բազմամետաղ-սուլֆիդային խտանյութի վերամշակման համար ընտրվել է «խտանյութի սուլֆատացնող բովում – սուլֆատացված բովվածքի թույլ ծծմբաթթվային տարրալուծում» եղանակը: Ցույց է տրված, որ սուլֆատացված բովվածքի թույլ ծծմբաթթվային տարրալուծման լուծույթից պղինձը ընտրողական ձևով կորզվում է երկաթով ցեմենտացման եղանակով: Կապարը կորզվում է սորախցուկի տարրալուծման լուծույթից երկաթի ցեմենտացման միջոցով: Երկաթ-ցինկային լուծույթից նատրիումի հիդրոօքսիդի առկայությամբ հիդրոլիզով երկաթի հիդրоքսիդն առանձնացվում է մայրակլուծույթից: Մաքրված ցինկ-սուլֆատային լուծույթից ցինկի կորզման համար երաշխավորվում է չլուծվող կապարային անոդներով էլեկտրակորզման եղանակը: Исследован пирогидрометаллургический способ извлечения меди, цинка и свинца из полиметаллического сульфидного концентрата, получаемого на Капанской обогатительной фабрике. Для переработки полиметаллического сульфидного концентрата был выбран метод “сульфатированный обжиг концентрата - слабое сернокислотное выщелачивание сульфатированного огарка”. Показано, что медь можно селективно извлечь из раствора выщелачивания сульфатированного огарка путем цементации железа, свинец извлекают из раствора выщелачивания путем цементации железа, гидроксид железа отделяют от маточного раствора гидролизом из железо-цинкового раствора в присутствии гидроксида натрия. Для извлечения цинка из очищенного раствора серно- кислого цинка обоснован метод электровосстановления с невыщелачивающимися свинцовыми анодами.
Keywords: Մետալուրգիա