Տաք արտամղման դեպքում ձուլված ալյումինային համաձուլվածքների դեֆորմացման լարվածային վիճակի հետազոտումը և կառուցվածքի ու հատկությունների ձևավորման օրինաչափություները - Աղբալյան, Ս. Գ.; Բաղդասարյան, Վ. Ա.; Վասիլյան, Գ. Ա.; Հարությունյան, Ս. Ա. («Պոլիտեխնիկ» տպ.)
Ուսումնասիրվել է ձուլված ալյումինային համաձուլվածքների տաք արտամղման դեֆորմացման լարվածային վիճակը և կառուցվածքի ու հատկությունների ձևավորման ընթացքը: Բացահայտվել է, որ արտամղման ժամանակ մետաղի օղակաձև շերտերը ենթարկվում են ոչ միայն առանցքային և լայնական, այլ նաև սահքի դեֆորմացիայի: Վերջինս ներքին շերտերից դեպի մակերևութային շերտեր աճում է: Աճում են նաև երկարացման հիմնական լարումները և սահքի դեֆորմացիաների գումարը: Ցույց է տրված, որ մամլման մասի ելքի մոտ երկարացման գլխավոր լարումների ուղղությունները տարբեր են, դրանք կազմում են մամլման առանցքի հետ որոշակի անկյուն, որը նույնպես աճում է դեպի մակերևույթ: Արդյունքում բացահայտվել է, որ գլխավոր շառավղային և շրջանագծային դեֆորմացիաները հանդիսանում են արգելակող դեֆորմացիաներ: Исследовано напряженно-деформированное состояние литых алюминиевых сплавов при горячей экструзии и процесс формирования их структуры и свойств. Установлено, что в процессе экструзии окружные слои металла подвергаются не только осевой и поперечной деформации, но и деформации скольжения. Последняя растет от внутренних слоев к поверхности. Главные растягивающие напряжения и сумма касательных напряжений также возрастают. Показано, что направления главных растягивающих напряжений на выходе сжимающей части различны, они образуют определенный угол с осью сжатия, который также увеличивается по направлению к поверхности. В результате установлено, что основные радиальные и окружные деформации являются тормозными деформациями. The stress strain state, as well as the process of formation of structure and features of aluminium alloys at hot extrusion are investigated. It has been shown that during hot extrusion, the ring layers of an extruded element experience not only longitudinal and transverse deformations but also a slip. The slip increases at passing from inner layers to the surface. The tensile principal stresses and the sum of slip deformations also increase. It has been also shown that at the exit of the pressing part, the tensile principal stresses have different directions, forming an angle with the extruder axis, which also increases towards the surface. As a conclusion, it has been stated that the main radial and circumferential deformations act as restraining deformations.
Keywords: Նյութագիտություն