Քաղաքաշինական մշակույթի ձևավորումը Հին աշխարհի երկրներում - Քեշավարզ Ռահբար, Գոլռոխ (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Հոդվածում ներկայացրել ենք քաղաքաշինական մշակույթի ծագումը հին աշխարհի երկրներում, ի մասնավորի քաղաքների ֆիզիկական ձևագոյացման սկզբունքները, դրանց աշխարհագրական տեղադիրքերը, հատակագծային հորինվածքները, ինչպես նաև քաղաքային միջավայրերի կառուցապատման առանձնահատկությունները, միմյանցից կրած ազդեցությունները, փոխառնչությունները և այլն: Այս ծիրում իրանական հին քաղաքների կողքին անդրադարձել ենք ժամանակաշրջանի հունական, հելլենիստական ու հռոմեական քաղաքային բնակավայրերի ձևագոյացմանն ու միմյանց հետ փոխառնչություններին: В статье обсуждается возникновение культуры градостроительства в стра-нах Древнего мира. Особое внимание уделяется физическому формированию городов, их географическому расположению, композиционному планированию, а также характеристикам застроенной среды, влияниям и взаимодействиям с соседними городами и т.д. Сопоставляются примеры городов греческой, элли-нистической и римской эпох с древнеиранскими городами. The article discusses the emergence if urban development culture in the countries of the ancient world with the focus on the physical formation of cities, their geographic location, compositional planning, as well as the characteristics of the built-up environment, influences on and interactions with the neighboring cities, etc. Examples of cities from the Greek, Hellenistic, and Roman eras are juxtaposed to ancient Iranian cities.
Keywords: Քաղաքաշինական մշակույթ