The Hasanlu gold bowl: an iconographic interpretation of the decoration and parallels in the Armenian Highlands - Poghosyan, Gayane (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
The article is devoted to the examination of some aspects of the artistic decoration of the gold bowl found at the ancient site of Hasanlu-tepe (Iran). Although the bowl has been studied by many scholars, such as E. Porada and I. Winter and others, the need for conducting an iconographic analysis still persists. The present paper attempts to analyze the iconography and symbolism of the artistic elements of the Hasanlu gold bowl in the context of culture and religion interactions. The comparison of the Hasanlu gold bowl and some excavated artifacts from the Armenian Highlands suggests that the artistic composition of the bowl is a reflection of certain astrological and mythological ideas associated with constellations. Հոդվածը նվիրված է Հասանլութեփե (Իրան) հնավայրում հայտնաբերված ոսկյա թասի գեղարվեստական հորինվածքի որոշ դրվագների քննությանը: Թեև Հասանլուի գավաթն ուսումնասիրվել է մի շարք գիտնականների կողմից, սակայն թասի պատկերագրական զուգահեռների արվեստաբանական քննությունը, ինչպես նաև մինչ օրս արված ուսումնասիրությունների արդյունքների վերանայումը մնում է արդիական: Հոդվածում փորձ է արվել Հասանլուի թասի գեղարվեստական տարրերի պատկերագրությունն ու խորհրդաբանությունը վերլուծել Հայկական լեռնաշխարհի մշակութային և պաշտամունքային փոխառնչությունների համատեքստում: Քանի որ թասի պատկերագրության քննությունը ներկայացված է տարբեր մասնագետների գիտական աշխատանքներում, ուստի սույն հոդվածի քննության շրջանակում հատկապես կարևորվում են հորինվածքային որոշ դրվագներ, որոնցում առավել ընդգծված են Հայկական լեռնաշխարհի բրոնզեդարյա և երկաթեդարյա մշակույթներին հատուկ պատկերագրաձևերը: Статья посвящена анализу некоторых элементов художественной ком-позиции золотой чаши, найденной в Хасанлу-тепе (Иран). Несмотря на то, что золотая чаша Хасанлу явилась объектом исследования ряда ученых, однако необходимость проведения сравнительного искусствоведческого анализа иконографии и последующего пересмотра результатов проведенных ранее исследований остается актуальной. В статье предпринята попытка проанализировать иконографию и символику художественных элементов декора чаши в контексте культурных и культовых взаимосвязей. Поскольку рассмотрение иконографии представлено в научных трудах разных специалистов, в рамках данной статьи особое внимание уделяется некоторым художественным мотивам, характерным для культуры Армянского нагорья в эпоху бронзы и железа.
Keywords: Iconography