Նիկոլ Գալանդերյանի մանկական օպերաները - Հակոբյան, Լիլիթ (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Իրանահայ երաժշտական մշակույթի նշանավոր գործիչներից մեկի՝ Նիկոլ Գալանդերյանի բազմաճյուղ ստեղծագործական գործունեության մեջ անչափ կարեւոր դերակատարում ունեցավ նրա մանկավարժական գործունեությունը։ Լինելով փայլուն ման- կավարժ՝ նա իր գրեթե ողջ կյանքը նվիրեց մանուկներին կրթելու, դաստիարակելու եւ նրանց համար ստեղծագործելու սուրբ գործին։ Առաջին մանկական երգերը մեծ հաջողություն ունեցան, որին հաջորդեց կոմպոզիտորի նախաձեռնությունը ստեղծել մանուկների համար երաժշտական-դրամատիկական փոքրածավալ երկեր, որոնք կոչեց «մանկական օպերաներ»։ Կոմպոզիտորի գրչին են պատկանում 10 մանկական օպերաներ, որոնցից պահպանվել են միայն 5-ը: Իր մանկական օպերաների համար կոմպոզիտորն ընտրում էր երեխաներին ծանոթ եւ սիրված հայտնի ստեղծագործությունները, ինչը ապահովում էր հետաքրքրությունն այդ ստեղծագործությունների հանդեպ։ Исключительно важную роль в многогранном творчестве одного из видных деятелей ирано-армянской музыкальной культуры Никола Галандеряна сыгралa его педагогическая деятельность. Будучи блестящим педагогом, он практически всю свою жизнь посвятил священному делу воспитания, образования и творческого развития детей. Успех первых детских песен послужил толчком к созданию небольших музыкально-драматических произведений для детей. Он назвал их «детскими операми». До нас дошли только 5 из 10 написанных Н. Га- ландеряном детских опер. При выборе материала композитор ориентировался на знакомые детям и любимые ими литературные тексты. Такой подход обеспечивал интерес к его сочинениям. In the multifaceted work of Nikol Galanderyan – one of the prominent figures of Iranian-Armenian musical culture – pedagogical activity played a particular role. Being a brilliant teacher, he devoted practically all his life to the sacred cause of upbringing, educating and developing creativity in children. The success of the very first children’s songs prompted the composer to create miniature musical-and- dramatic pieces for children. He called these works “children’s operas”. Of the 10 operas written by the composer, only 5 have come down to us. When choosing material for his children’s operas, the composer focused on literary texts, familiar to children and loved by them. Such an approach ensured interest in his works.
Keywords: Երաժշտագիտություն; Նիկոլ Գալանդերյան