О двух балтийских учениках профессора Арама Хачатуряна - Хараджанян, Раффи (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Арам Ильич Хачатурян оставил богатый след в мировом музыкальном искусстве не только как композитор, но и как дирижер, общественный деятель и педагог. Обучению молодежи искусству композиции он посвятил около 30 лет. Среди его выпускников талантливые люди самых различных стран. И всем им присущ свой творческий облик, то, к чему всегда стремился А.И. Хачатурян – они имеют музыкальную индивидуальность. При этом, воспитанники Мастера обладают и рядом общих черт, в том числе, унаследованных у своего наставника. В предлагаемом материале рассматривается художественный путь двух признанных композиторов Балтии – представителя Эстонии Рене Ээспере (род. 1953) и представителя Латвии Георга Пелециса (род. 1947). Нынче оба являются профессорами музыкальных академий, авторами огромного числа сочинений, им присущ свой творческий почерк, а также и личные пристрастия в искусстве. Они – заметные фигуры в сегодняшней панораме музыкального искусства Балтии, главный объект данной статьи. Արամ Խաչատրյանը համաշխարհային երաժշտական մշակույթում հարուստ հետք է թողել ոչ միայն որպես կոմպոզիտոր, այլեւ որպես դիրիժոր, հասարակական գործիչ եւ մանկավարժ։ Երիտասարդներին կոմպոզիցիայի արվեստ ուսուցանելուն նա նվիրել է շուրջ երեսուն տարի։ Պրոֆեսորի շրջանավարտները ամենատարբեր երկրներից են։ Նրանց բոլորին հատուկ է իրենց ուրույն ստեղծագործական նկարագիրը։ Դա այն է, ինչին միշտ ձգտել է Ա. Խաչատրյանը՝ պահպանել աշակերտի երաժշտական անհատականությունը։ Այսուհանդերձ, Վարպետի սաներն ունեն նաեւ ընդհանուր, այդ թվում՝ իրենց ուսուցչից ժառանգած մի շարք առանձնահատկություններ։ Ներկայացվող հոդվածում դիտարկվում է Բալթիայի երկու ճանաչված կոմպոզիտորների՝ Էստոնիայի ներկայացուցիչ Ռենե Էէսպերեի (ծն. 1953) եւ Լատվիայի ներկայացուցիչ Գեորգ Պելեցիսի (1947) ստեղծագործական ուղին։ Այսօր նրանք երաժշտական ակադեմիաների պրոֆեսորներ են, մեծաթիվ երկերի հեղինակներ, ունեն իրենց հատուկ ստեղծագործական ձեռագիրը, ինչպես նաեւ անձնական հակումներն արվեստում։ Նրանց՝ Բալթիայի երաժշտական մշակույթի համայնապատկերում ակնառու տեղ գրավող գործիչների արվեստը տվյալ ուսումնասիրության առանցքում է։ Aram Khachaturyan has left an indelible mark in the world music culture not only as a composer, but also as a conductor, public figure and pedagogue. He dedicated around thirty years to teaching the young the art of composition. Among the Professor’s alumni, there is a large number of foreign nationals. All of them possess their own unique creative mindset – the one thing A. Khachaturyan had always aspired to: to preserve the musical individuality of his students. However, they also have a number of features in common, some of them inherited from their teacher. In the material presented, the artistic career paths of two renowned composers from the Baltics are considered – Rene Eespere (1953) from Estonia and Georg Peletsis (1947) from Latvia. Today, they are professors of music academies, authors of numerous pieces, have their own creative hand, as well as personal preferences. They – the conspicuous figures in the panorama of music art – are the focus of the present study.
Keywords: Искусствоведение; Арама Хачатурян