Համայնքների եկամուտների հավաքագրման արդի խնդիրները և բարելավման ուղիները - Օթարյան, Մհեր (ԱԵԳՄՄ հրատ.)
The purpose of this research is to analyze the challenges faced by communities in the Republic of Armenia in revenue collection, paying particular attention to property tax and land tax as primary revenue sources. In addition, the aim of the study is to highlight the importance of upgrading income sources in communities to meet development trends, thereby providing recommendations for improvement. Within the framework of the study, we set the following tasks: to identify the primary sources contributing to the formation of community incomes, to study the existing challenges and gaps in the current system of community income collection and to emphasize the need for and importance of modernization of income sources in communities. The methods of document analysis, abstraction, induction, and statistical data analysis were used to carry out the research. In the framework of this research, we studied various public and scientific materials, and by studying the historical development, we found their cause-and-effect relationship using the method of combining the historical and the logical. As a result, considering the directions for improvement in the communities and the development trends, we presented recommendations. They refer to the introduction of a new type of tax, the hotel tax, rethinking of cooperation with international sector organizations through the introduction of new modern positions or the implementation of professional training. Целью данного исследования является анализ проблем, с которыми сталкиваются общины Республики Армения при сборе доходов; при этом особое внимание уделяется налогу на имущество и земельному налогу как основным источникам доходов. Кроме того, цель исследования ‒ подчеркнуть важность модернизации источников дохода в общинах для соответствия тенденциям развития и представить рекомендации по ее улучшению. В рамках исследования перед нами были поставлены следующие задачи: выявить источники, способствующие формированию доходов общин, изучить существующие проблемы и упущения в действующей системе сбора доходов с общин, а также подчеркнуть необходимость и важность модернизации источников их доходов. Для проведения исследования были использованы методы анализа документов, абстракции, индукции и статистического анализа данных. В рамках данного исследования мы изучили различные материалы социального и научного характера, а также, изучая историю развития вопроса, я, определили их причинно-следственную связь, используя метод синтеза исторического и логического. В результате исследования учитывая направления оптимизации общин и тенденции их развития, мы представили некоторые рекомендации. Речь идет о введении нового вида налога – гостиничного налога, о пересмотре принципов сотрудничества с организациями международного сектора посредством введения новых востребованных должностей или проведения профессиональных тренингов. Սույն հետազոտության նպատակն է վերլուծել Հայաստանի Հանրապետությունում համայնքների եկամուտների հավաքագրման առջև ծառացած մարտահրավերները՝ առանձնահատուկ ուշադրություն դարձնելով գույքահարկին և հողի հարկին՝ որպես առաջնային եկամուտների աղբյուրների: Բացի այդ, ուսումնասիրության նպատակն է ընդգծել համայնքներում եկամուտի աղբյուրների արդիականացման նշանակությունը՝ զարգացման միտումներին համապատասխանեցնելու համար՝ դրանով իսկ ներկայացնելով բարելավման առաջարկություններ: Ուսումնասիրության շրջանակում մեր առջև դրված են եղել հետևյալ խնդիրները՝ բացահայտել համայնքների եկամուտների ձևավորմանը նպաստող առաջնային աղբյուրները, ուսումնասիրել առկա մարտահրավերներն ու բացերը համայնքների եկամուտների հավաքագրման գործող համակարգում և ընդգծել համայնքներում եկամտի աղբյուրների արդիականացման անհրաժեշտությունն ու կարևորությունը։ Հետազոտության իրականցման համար օգտագործվել են փաստաթղթերի վերլուծության, վերացարկման (աբստրահման), ինդուկցիայի և վիճակագրական տվյալների վերլուծության մեթոդները։ Այս հետազոտության շրջանակում ուսումնասիրել ենք տարբեր հրապարակախոսական և գիտական նյութեր, ինչպես նաև ուսումնասիրելով պատմական զարգացումը՝ պատմականի և տրամաբանականի զուգակցման մեթոդով գտել ենք դրանց պատճառահետևանքային կապը։ Արդյունքում, հաշվի առնելով համայքներում առկա բարելավման ենթակա ուղղությունները և զարգացման միտումները՝ ներկայացրել ենք առաջարկներ։ Դրանք վերաբերում են նոր հարկատեսակի՝ հյուրանոցի հարկի ներդրմանը, ոլորտային միջազգային կազմակերպությունների հետ համագործակցության վերաիմաստավորմանը՝ նոր արդիական հաստիքների ներդրման կամ մասնագիտական վերապատրաստումների իրականացման միջոցով։
Keywords: Տնտեսագիտություն