Выявление и исследование проблем взаимоотношений в системе «врач–провизор» в Республике Армения - Aнисян, Р. М.; Григорян, А. С.; Бахтиарян, А. М․ (ՀՀ ԳԱԱ «Գիտություն» հրատ.)
Բժշկի և դեղագետի միջև հարաբերությունները պահանջում են հարգանք, վստահություն և մասնագիտական իրավասության փոխադարձ ճանաչում՝ հիվանդներին հակասական տեղեկատվություն տրամադրելուց խուսափելու համար: Հայաստանի Հանրապետությունում «բժիշկ-դեղագետ» համակարգում փոխհարաբերությունների որոշակի խնդիրներ կան։ Գործնականում չկա կառուցվածքային փոխազդեցություն, բժշկությունն ու դեղագործությունը մեծ մասամբ զարգանում են միմյանցից առանձին: Ուսումնասիրության նպատակը, որն իրականացվել է 2023 թվականի երրորդ եռամսյակում գրավոր հարցաշարի միջոցով, Հայաստանի Հանրապետությունում բժշկի և դեղագետի փոխազդեցության հետ կապված խնդիրների բացահայտումն էր։ Հարցմանը մասնակցել են Երևան քաղաքի բժիշկներ և դեղագետներ: Արդյունքների վերլուծությունը ցույց է տվել, որ բժիշկներն ու դեղագետները համակարծիք են, որ համագործակցության համար կան որոշակի խոչընդոտներ, օրինակ՝ բժշկի և դեղագետի միջև արդյունավետ հաղորդակ-ցության բացակայությունը։ Հետևաբար՝ անհրաժեշտ է ձևակերպել բժշկի և դեղագետի միջև հարաբերությունների հայեցակարգի զարգացման հետագա հեռանկարներն ու ուղիները, ինչպես նաև ՀՀ-ում խնդիրների լուծման համար գործող օրենքներում որոշակի փոփոխություններ մտցնել, մասնավորապես դիտարկել նոր պաշտոն դեղագետ-տեղեկատուի մասնագիտության համար, ով կտրամադրի համապատասխան տեղեկատվություն Դ և ԱԴ դեղերի մասին: The relationship between physician and pharmacist requires respect, trust and mutual recognition of professional competence to avoid providing patients with conflicting information. In the Republic of Armenia, there are certain problems in the relationship in the “physician-pharmacist” system. There is virtually no structural interaction; medicine and pharmaceuticals for the most part develop separately from each other. The purpose of the study, which was conducted in the third quarter of 2023 using a written questionnaire, was to identify problems in the interaction between physician and pharmacist in the Republic of Armenia. The survey involved pharmacists and physicians in Yerevan. Analysis of the results showed that physicians and pharmacists agree that there are certain obstacles to cooperation, for example, the lack of effective communication between the physician and the pharmacist. Therefore, it is necessary to formulate further prospects and ways to improve development in the concept of the relationship between a physician and a pharmacist, as well as introduce certain changes to existing laws to solve problems in the Republic of Armenia, in particular, consider a new position for the specialty of a pharmacist-informant who will provide appropriate information about OTC and Rx medicines.
Keywords: Медицина; Фармакология